Vitale teams en medewerkers
Vitale teams en medewerkers
Medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn en op een prettige, gezonde manier hun pensioen halen. Kunt u daar als werkgever alleen maar van dromen in deze tijden van vergrijzing, arbeidskrapte en hogere pensioenleeftijd? Het antwoord is nee: u kunt er wel degelijk invloed op uitoefenen. Bijvoorbeeld door actief aan de slag te gaan met vitaliteit- & leefstijlcoaching. OnderhoudNL heeft hiervoor een nieuw aanbod ontwikkeld.
De voordelen van medewerkers die zowel fysiek als mentaal goed in hun vel zitten, zijn legio: de betrokkenheid en motivatie neemt toe en het ziekteverzuim daalt. Ook heeft het een positief effect op de productiviteit en werksfeer. Het is niet alleen voor de medewerker zelf prettig, het bedrijf wordt er weerbaarder en toekomstbestendiger door.
Lichamelijke klachten
Uit de resultaten van de gezondheids- en bodychecks (GBC’s) die in het kader van de cao voor de medewerkers in de bedrijfstak worden georganiseerd, blijkt dat er behoorlijk wat lichamelijke klachten voorkomen, zoals pijn in de schouders en de rug. Ook overgewicht is een veel voorkomend probleem.
|
In kleine stappen naar meer vitaliteit: zo pakt Knaapen het aan
Het begon met kleine stappen: fruit op het werk, wekelijks samen sporten, en zit/sta-bureaus. “Simpele dingen waarmee onze medewerkers hun vitaliteit kunnen versterken”, aldus HR-adviseur Maddi Hanssen van Knaapen. Maar hoe breid je dat nou handig uit? Lees hier hoe het oudste familiebedrijf van Brabant dat aanpakt.
|
|
Succes door blijvende aandacht: vitaliteit volgens Schildersbedrijf Van der Kruijs
Schildersbedrijf Van der Kruijs houdt zijn mensen graag ‘schilderkrachtig’. En dan niet alleen de medewerkers die een kwast in de hand hebben. “We zijn er voor álle medewerkers mee bezig”, vertelt managementassistent Kim Brouwers-Hoens. “Zonder dat het al te veel tijd kost.” Benieuwd hoe ze dat realiseren? Ontdek hun aanpak. |
|
Van voeding tot beweging: de pijlers vitaliteit bij Kwekerij Roobeek
Aandacht voor gezond en vitaal werken kan je ook een mooie erkenning opleveren. Dat overkwam Kwekerij Roobeek. Dit bedrijf won namelijk dit jaar de Stigas Gezond en Vitaal Werken Publieksprijs, een begrip in agrarisch en groen Nederland. Directeur Frank Deriet: “we willen gewoon bij iedereen het beste naar boven halen.” Lees hoe schilders- en onderhoudsbedrijven daarvan kunnen leren. |
Aanbod
Chi-Ling Chu is ledenadviseur bij OnderhoudNL én meervoudig gecertificeerd vitaliteitscoach. Zij verzorgde al eerder presentaties over vitaliteit tijdens P&O-bijeenkomsten, sprak met HR-managers bij enkele grotere lidbedrijven en gaf een workshop vitaliteit aan voorlieden. Op basis van die bevindingen ontwikkelde OnderhoudNL een compleet pakket voor leden:
- Een dossier op de website van OnderhoudNL met informatie over duurzame inzetbaarheid.
- Een duidelijke infographic met daarop de cijfers over de gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers in onze sector. Hang de infographic bijvoorbeeld op in uw bedrijf. Of gebruik hem om het gesprek aan te gaan met uw medewerkers.
- Weet u niet precies hoe u het gesprek aan moet gaan? Meld u dan aan voor ons webinar op 26 september. Daarin wordt door Sonja van Hamersveld, expert vitaliteit en leefstijl, uitgelegd wat u als werkgever kunt doen op dit gebied.
- Een workshop ‘Wat is vitaliteit?’, voor medewerkers en hun leidinggevenden.
- Een quickscan Organisatie in balans, waarmee ondernemers en HR-managers inzicht krijgen in de vitaliteit binnen het bedrijf en welke stappen te nemen zijn.
- Een training ‘Team Vitaliteit’, voor leidinggevenden.
- Een training ‘Persoonlijke Vitaliteit', voor medewerkers als verdieping op de workshop ‘Wat is vitaliteit?’.
- Individuele of teams leefstijl- en vitaliteitscoaching.
Blog
OnderhoudNL Ledenadvies schrijft regelmatig een blog over een bijzondere zaak of een vaak voorkomende hulpvraag. Chi-Ling vertelt daarin bijvoorbeeld ook over hoe zij onderhoudsbedrijven helpt bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.
Meer over duurzame inzetbaarheid
Sonja van Hamersveld, expert vitaliteit en leefstijl, oprichter Charly Green
“Vitaliteits- en leefstijlcoaching draait om aandacht voor mensen, zodat ze letterlijk en figuurlijk in beweging komen. Denk aan gezondere keuzes maken op het gebied van voeding en bewegen, maar ook aan de aanpak van stress en slaapproblemen, zorgen voor een betere werk-privébalans en stoppen met roken. Het vraagt inzet van de directie (adopteer het in je bedrijfsvoering, veranker het in beleid en neem leidinggevenden mee), de leidinggevenden (pas coachingstechnieken toe in gesprekken) en van de medewerkers zelf. Wij werken veel voor de hout- en bouwbranche. Wat opvalt is dat de gezondheid van veel medewerkers te wensen overlaat. Er valt veel te winnen dus! We zien bij 70% van de deelnemers aan een vitaliteitsprogramma een positief resultaat. Vervolgens is het de kunst om het structureel aandacht te blijven geven. Laat het een positieve olievlek zijn die door je bedrijf vloeit!”
|
Dit project is met MDIEU-subsidie (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontwikkeld door SUSAG in opdracht van OnderhoudNL en LBV.