Loondoorbetaling bij ziekte

Vrouw voor kantoorgebouw maakt aantekeningen in ma

Loondoorbetaling bij ziekte volgens de cao

Loondoorbetaling bij ziekte

Een werknemer die ziek is, krijgt volgens de cao SAVG een gedeelte van het PRIS-loon uitbetaald. Dit gebeurt vanaf de eerste ziektedag, tenzij een wachtdag toegepast mag worden.

Stapeltjes muntjes

Bij een wachtdag wacht u 1 dag voordat u loon uitbetaalt. Dat mag u alleen doen bij de eerste, tweede en derde ziekmelding binnen een jaar (en dus niet bij een vierde en volgende ziekmelding). Daarnaast mag vanaf week 41 van 2019 ook een wachtdag toegepast worden bij de eerste ziekmelding. Een nieuwe ziektemelding gaat pas in als de werknemer weer minimaal 4 weken bij u aan het werk is geweest. De loondoorbetaling volgens de cao is als volgt:

•   1e   halfjaar  = 95% van het loon*
•   2e   halfjaar  = 90% van het loon*
•   3e   halfjaar  = 85% van het loon*
•   4e   halfjaar  = 70% van het loon*

* De loondoorbetaling wordt vanaf de eerste dag beperkt tot 70% als de arbeidsongeschiktheid is veroorzaakt door het niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen, het niet opvolgen van schriftelijke aanwijzingen door de werkgever of door een ingeschakelde arbeidsdeskundige of veiligheidsdeskundige. 

No-riskpolis

Voor werknemers met een no-riskpolis (hadden aan het begin van het dienstverband een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering) hoeft er geen loon doorbetaald te worden bij ziekte. De polis is geldig voor onbepaalde tijd.

Chi-Ling Chu_1024x606

Producten

Ziekteverzuimverzekering

De loondoorbetalingsverplichting bij ziekte kunt u door het sluiten van een verzuimverzekering overdragen op uw verzekeraar. Het is sterk aan te raden om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Doet u dit niet, dan kunnen uw kosten behoorlijk oplopen.

 

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt