Transitievergoeding bij ontslag

Transitievergoeding bij ontslag

Transitievergoeding

Transitievergoeding

De transitievergoeding is een wettelijk verplichte ontslagvergoeding. Voorwaarde om deze vergoeding te krijgen is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij de werkgever ligt. Het maakt hierbij niet uit of de medewerker een vast of tijdelijk contact had. 

Welke impact heeft de Wab op transitievergoeding?

De medewerker heeft direct bij aanvang van het dienstverband recht op de transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding als de medewerker wordt ontslagen, hangt af van het maandsalaris en de duur van het dienstverband.  

 Berekening transitievergoeding is als volgt: 

  1. De medewerker krijgt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag 
  2. De transitievergoeding over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt berekend volgens de formule: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12). Deze formule gebruikt u ook als de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd. 

Voor de berekening van de transitievergoeding kunt u gebruikmaken van de OnderhoudNL Transitievergoedingstool. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over de tool neem dan contact op met Ledenadvies 

Betalen transitievergoeding 

Geen of minder transitievergoeding betalen 
Bij ontslag met wederzijds goedvinden van de werkgever en de medewerker, betaalt de werkgever geen transitievergoeding. Daarnaast zijn er andere situaties waarin de werkgever geen of minder transitievergoeding betaalt. Kijk voor meer info op rijksoverheid.nl of neem contact op met OnderhoudNL Ledenadvies. 

Transitievergoeding in termijnen betalen 
Kunt u de transitievergoeding niet in één keer betalen omdat dit de bedrijfsvoering schaadt? Dan kunt u de vergoeding in termijnen betalen, verspreid over maximaal 6 maanden. U bent dan wel steeds wettelijke rente verschuldigd. 

Opschorten betalen transitievergoeding 
Bij het recht op een transitievergoeding na het aflopen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst kan de werkgever de garantie bieden dat de medewerker binnen 6 maanden weer in tijdelijke of vaste dienst mag komen. Het betalen van de transitievergoeding kan dan worden opgeschort. 

Chi-Ling Chu_1024x606

Uitzendkrachten en payrollers

Werkt u met uitzendkrachten of payrollers en verlengt u het contract niet? Dan is het uitzendbureau of het payrollbedrijf verantwoordelijk voor de transitievergoeding. 

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt