MKI-onderhoud

header - MKI onderhoud - circulair renoveren - Ond

MKI-onderhoud: indicator voor circulariteit en duurzaamheid

MKI-onderhoud: indicator voor circulariteit en duurzaamheid

Wij hebben vanuit OnderhoudNL Totaal samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak van bestaand vastgoed meetbaar kan maken en kan optimaliseren op het gebied van CO2-belasting en circulariteit. Deze indicator is MKI-Onderhoud (Milieu Kosten Indicator). Onderhoudsbedrijven die een volgende stap richting het circulair renoveren van een (huur)woning willen maken, kunnen alvast aan de slag met een eerste rekentool die is ontwikkeld voor renovaties van platte daken.

Afwegingsmethodiek voor duurzaam onderhoud

Voor de verduurzaming van de woningvoorraad beseffen steeds meer corporaties dat in de bestaande bouw veel grotere slagen te maken zijn dan in de nieuwbouw. OnderhoudNL Totaal heeft, met ondersteuning van TKI Urban Energy, W/E adviseurs opdracht gegeven MKI Onderhoud te ontwikkelen. De indicator is gemaakt voor en door onderhoudsbedrijven en corporaties om de integrale milieu-impact van ingrepen in de bestaande bouw te kunnen berekenen. Nu de indicator er is willen we graag met elkaar praktijkervaring op doen om de toepassing van MKI Onderhoud te stimuleren.

Onderdeel van RGS

MKI Onderhoud maakt onderdeel uit van de KiB-systematiek (Kwaliteit in Balans): het afwegingskader voor het ontwikkelen van resultaatgerichte onderhoudsaanpakken.

Prototype rekentool

Vanuit de methodiek is een prototype van een rekentool in Excel ontwikkeld die oorspronkelijk is bedoeld om te toetsen of de nieuwe indicator goed werkt. Daardoor bevat de tool nu alleen nog enkele varianten voor onderhoud aan platte daken. Het prototype heeft aangetoond dat MKI Onderhoud werkt. Nu willen we het prototype uit gaan breiden met andere bouwdelen zoals gevelelementen of kozijnen. Dan is de tool breder toepasbaar en kan deze worden gebruikt om met ketenpartners in gesprek te gaan over welke keuzes u maakt bij de onderhoudsaanpak. De methode en tool zijn gebaseerd op de methodiek voor de nieuwbouw Milieuprestatie Gebouwen uit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (voorheen Bouwbesluit), de Nationale Milieu Database (NMD) en landelijk beleid voor het meetbaar maken van circulariteit. De tool met handleiding en het complete rapport van W/E Adviseurs vindt u bij de downloads op deze pagina.

Download de rekentool MKI-onderhoud voor dakrenovaties

 

Webinar MKI-Onderhoud

Tijdens de Week van de Circulaire Economie gaven Geurt Donze, directeur bij W/E Adviseurs, en Edwin Meeuwsen, sector manager OnderhoudNL Totaal, een webinar met meer uitleg. Download hier de presentatie uit het webinar en bekijk het webinar.

Bekijk het webinar over MKI-OnderhoudMasterclass MKI onderhoud en circulariteit

Vanaf april 2022 bieden wij een eendaagse masterclass aan om MKI-onderhoud toe te passen in uw werkzaamheden en gesprekken met opdrachtgevers. Deze is ontwikkeld door OnderhoudNL Totaal en wordt gegeven door een trainer van W/E Adviseurs.

Aanmelden voor de Masterclass MKI-Onderhoud

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt