Energiebesparing
Energiebesparing
Energiebesparing is een van de middelen om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. De overheid stuurt met uiteenlopende maatregelen op energiebesparing. Bijvoorbeeld met wet- en regelgeving rond de energieprestatie van gebouwen, bewustwordingscampagnes zoals 'Iedereen doet wat' en subsidieregelingen.
Duurzaam Energie Besparen: DEB.nl
Wij bieden u een praktisch, op het mkb toegesneden hulpmiddel om energie te besparen, kosten te verminderen en duurzaamheid te bevorderen: DEB.nl. Het online programma is een initiatief van MKB-Nederland, financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. U kunt als lid kosteloos gebruik maken van deze tool.
Meer over DEB.nl
Subsidieregelingen en financiering
Om bedrijven, woningeigenaren en vve’s over de streep te trekken om te investeren in energiebesparing, zijn er diverse subsidieregelingen zoals de SVVE en de ISDE, maar ook leningen met gunstige voorwaarden. Wij hebben een informatieve flyer over de ISDE voor woningeigenaren gemaakt die u als extra service kunt inzetten richting uw particuliere opdrachtgevers.
Meer over Energiesubsidies en financiering
Energielabel
Met het verplichte energielabel stuurt de overheid op investeren in energiebesparende maatregelen. Een van de maatregelen in het Klimaatakkoord is dat het energielabel zwaarder meetelt in het puntensysteem voor het bereken van de maximale huursom.
Meer over het energielabel
Informatieplicht energiebesparing
Verbruikt uw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sinds 1 juli 2019 bent u ook verplicht te rapporteren welke maatregelen u hebt uitgevoerd.
Meer over informatieplicht energiebesparing
Nieuwe bepalingsmethode voor energielabels
Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw. Hiermee hebben we afscheid genomen van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Daarvoor in de plaats is een nieuwe bepalingsmethode gekomen die is vastgelegd in een Nederlandse Technische Afspraak: NTA 8800.
Meer info op gebouwenergieprestatie.nl