Resultaatgericht samenwerken (RGS)
RGS
OnderhoudNL promoot resultaatgericht samenwerken (RGS) omdat het een betere aanpak is voor zowel de verduurzaming van onderhoud en renovatie als voor het beheer van vastgoed.
Bij regulier aanbesteden maakt de opdrachtgever een bestek en zoekt daarna meestal naar een opdrachtnemer die het werk tegen de laagste prijs uitvoert. Bij resultaatgericht samenwerken denkt het onderhoudsbedrijf vooraf mee over de slimste onderhoudsaanpak op basis van de economische levensduur van vastgoed.
Voordelen resultaatgericht samenwerken
- In control zijn en voorspelbaarheid van werkzaamheden
- Continuïteit en werken aan de lange termijn
- Hogere bewonerstevredenheid
- Aantoonbare kostenbesparingen
- Minder faalkosten
- Leuker werk, kennisontwikkeling en professionalisering van de eigen organisatie
Voor opdrachtnemers biedt deze werkwijze bovendien de zekerheid van werk voor meerdere jaren. Een ander voordeel is een betere wintercontinuïteit: onderhoudsbedrijven kunnen zelf het moment van uitvoering kiezen.
In opdracht van Stichting RGS en Stichting VGO is in 2022 een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de meerwaarde van resultaatgericht samenwerken (RGS). De resultaten zijn beschikbaar in het onderzoeksrapport 'De meerwaarde van RGS' en in een handige infographic.
Groeiende populariteit
RGS is niet alleen een instrument voor planmatig onderhoud van schilderwerk, maar ook voor de verduurzaming en renovatie van vastgoed. Van de complete buitenschil inclusief daken tot en met installaties, badkamers, toiletten en keukens. Naast corporaties werken ook steeds meer gemeenten, zorginstellingen en vve’s met RGS.
RGS-scan voor opdrachtgevers en opdrachtnemers
Het vergt flink wat aanpassingen in een organisatie, beleid, cultuur en werkwijze om ketenintegratie succesvol te maken. Daarom is het handig om bij interesse voor RGS eerst een korte scan uit te voeren. De uitslag kan antwoord geven op de vraag of RGS (op dit moment) iets is voor uw bedrijf. U kunt de scan zelf uitvoeren of delen met twijfelende opdrachtgevers of ketenpartners.
‘Aandachtspunten bij het aanbesteden’
De huidige onzekerheid en onduidelijkheid rondom de mogelijke Europese aanbestedingsplicht van corporaties leidt nu soms tot terughoudendheid om RGS-samenwerkingen aan te gaan. Ook zijn er vragen wat een mogelijke aanbestedingsplicht betekent voor al gegunde, lopende samenwerkingen. Download hier de presentatie die Sander Engels van AKD Advocaten hierover gaf aan de leden van OnderhoudNL Totaal. Ook handig is de informatieve notitie ‘Aandachtspunten bij het aanbesteden’ die Stichting RGS heeft ontwikkeld. Download hier de notitie.
VGO-keur
De Stichting VGO beheert het VGO-keur als keurmerk voor resultaatgericht samenwerken. Het toont aan dat een vastgoedonderhoudsbedrijf zowel financieel als ook organisatorisch bekend is met deze wijze van langdurige samenwerking met opdrachtgevers.
Stichting RGS
OnderhoudNL neemt deel in de stichting Resultaatgericht Samenwerken, kortweg RGS. In die stichting werken woningcorporaties, vastgoedonderhoudsbedrijven, brancheverenigingen (Aedes, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en OnderhoudNL) samen aan het ontwikkelen, delen en borgen van kennis op het gebied van RGS. Gezamenlijk dragen ze de RGS-methodiek uit en werken ze aan een breder draagvlak. Dat gebeurt via persoonlijk contact, het RGS-netwerk, publicaties, opleidingen, trainingen en specifiek ontwikkelde RGS-tools.
OnderhoudNL-bedrijven: dé partner voor RGS-projecten
Veel OnderhoudNL-bedrijven zijn voorlopers op het gebied van resultaatgericht samenwerken en passen deze methodiek al vele jaren met succes toe in de praktijk. Geen enkele andere branche heeft zoveel ervaring met het uitvoeren van ingrijpende projecten in bestaand én bewoond vastgoed. Ga naar de homepage en zoek een OnderhoudNL-bedrijf bij u in de buurt.