Duurzame mobiliteit en materieel voor schilders en

Mobiliteit en materieel

Groen wagenpark en materieel

BTH_177x190.jpgDit project is mogelijk gemaakt door uw jaarlijkse bijdrage aan de Stichting Bedrijfstakheffing.

Wilt u uw bedrijf verduurzamen? Dan is het vergroenen van uw wagenpark en uw  materieel een prima keuze. Het wagenpark is in veel gevallen een zware kostenpost en de grootste vervuiler. Ook zijn er opdrachtgevers die nu al overwegen om in 2026 materieel dat CO2 uitstoot, te weren van de bouwplaats. 

elektrische-bestelbus-opladen-stekker-1024x350
elektrische-bestelbus-opladen-stekker-1024x350

Zero-emissie zones

Vanaf 1 januari 2025 zullen 30 tot 40 grote gemeenten zero-emissiezones hebben ingericht voor stadslogistiek. Dat betekent dat deze binnensteden alleen nog toegankelijk zijn voor emissieloze bestel- en vrachtauto’s. Dus heeft u een diesel- of benzine-bestelbus (of wagenpark) en staat u voor nieuwe investeringen? Dan is nu de tijd rijp om alvast serieus na te denken over een elektrische bus of een elektrisch wagenpark.

Het is verstandig om op tijd aan de slag te gaan, zodat u straks goed voorbereid bent. Lees hier meer over de ZE-zones of bekijk in een kaartje waar deze zones komen.

Een overzicht met de huidige status van de zero emissiezones per postcodegebied is via deze link te vinden.

Wilt u weten of uw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezones nog in mag? Check het hier aan de hand van uw kenteken.

In bepaalde gevallen is er meer tijd nodig om de overstap naar een elektrische bestelauto haalbaar en betaalbaar te maken. Daarom is er ook een overgangsregeling, geldt er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen. Op www.opwegnaarzes.nl leest u meer over de zero emissie zones, voor wie ze gelden en hoe u zich het beste kunt voorbereiden.

In 2021 hebben we een onderzoek uitgevoerd onder leden over welke maatregelen zij nemen of gaan nemen bij verduurzaming van mobiliteit en materieel. De resultaten hebben we samengevoegd in een handige infographic. 
Bekijk de infographic

 

Subsidies en fiscale regelingen

De vrijstelling bmp komt te vervallen. Als ondernemer betaalt u vanaf 1 januari 2025 dezelfde belastingheffing voor een bestelauto, als voor een personenauto. Voor elektrische bestelauto’s blijft de vrijstelling bpm nog wel bestaan. Subsidies en fiscale regelingen maken de aanschaf aantrekkelijker. Zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor deze bedrijfsauto's. Download hier de factsheet over SEBA. Er zijn ook mogelijkheden binnen de MIA en Vamil. Bekijk op de site van de RVO welke financiële ondersteuning mogelijk is

Kijken naar ons gedrag

Veel is nog onduidelijk. Er wordt gekeken naar zogenaamde hubs voor ondernemers die nog niet kunnen elektrificeren en wel de stad in moeten voor werkzaamheden. Hubs zijn een soort magazijnen aan de rand van de stad. Van daaruit worden materialen met (bijvoorbeeld) kleine elektrische voertuigen naar de binnenstad vervoerd. Een ander aandachtspunt is meer oplaadmogelijkheden voor medewerkers op de bouwplaatsen voor als ze niet bij de zaak of thuis kunnen laden.

Ook moeten we kijken naar ons gedrag: is het altijd nodig om de auto te nemen? En als u rijdt, rijd dan zuiniger. Daarmee voorkomt u veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. Bekijk ook eens de video 'Het nieuwe rijden brengt je verder' met handige rijstijltips. 

Zero-emissie bouwmaterieel

Ook de CO2-uitstoot van materieel staat apart vermeld in het Klimaatakkoord. In 2030 dient de CO2-uitstoot door mobiele werktuigen en bouwmaterieel met 0,4Mton zijn gedaald, ten opzichte van 1990. Opdrachtgevers als Rijkswaterstaat streven naar een zero emissie bouwplaats in 2030 en willen in 2026 al gaan eisen dat klein materieel op de bouwplaats 100% emissieloos is. 

Voor schilders- en onderhoudsbedrijven

Om u te helpen bij het verduurzamen van uw wagenpark (werkbussen/bedrijfsauto’s) en materieel (denk aan hoogwerkers, aggregaten, gereedschap) bieden wij u handige tools om makkelijker subsidie aan te vragen, inzicht te krijgen in verbruik en CO2-besparing en door kennis te delen.

De brochure ‘Uw hulp bij de keuze van een elektrische bestelauto’ heeft een update gehad. Aanleiding daarvoor waren de vele ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie in het algemeen en de (stijgende) energiekosten, de aangescherpte wetgeving en het toenemende aanbod elektrische bestelbussen in het bijzonder.

Ook hebben we voor u de brochure ‘Op weg naar de emissieloze projectlocatie en emissieloos transport'. En met een reeks van acht artikelen hopen wij u nog meer te kunnen inspireren. Het zijn interviews met leden en relaties van OnderhoudNL die allemaal vanuit hun visie verduidelijking geven aan het thema duurzame mobiliteit en materieel.

Download de hulpmiddelen
contactpersonen-blok-walter_nieuw_800x450

Walter Jansen
Klimaat en Energietransitie

06 - 13 18 06 52
Stuur mij een e-mail

Handige Tools

  • Factsheet SEBA

  • welkeEbestelbus.nl: een overzicht van het huidige aanbod aan beschikbare elektrische bestelauto’s en inzicht in de maandlasten van een elektrisch alternatief

  • CO2-calculator transport (zie hieronder): bereken eenvoudig uw CO2-uitstoot door de gereden afstand in kilometers in te vullen en het type vervoersmiddel

Calculator transport CO2

Op weg naar ZES

Emissieloze-stadslogistiek-zes-mobiliteit_1024x350

Zero-emissie stadslogistiek (ZES) is de efficiënte en duurzame aanpak van het toenemende goederen- en dienstenvervoer binnen steden. ZES richt zich op minder CO2-uitstoot door minder vervoersbewegingen en de inzet van zero-emissie voertuigen.

Meer informatie

Nieuws

Uitgelicht

Uitgelicht Duurzame mobiliteit_1024x606

Bent u klaar voor elektrisch vervoer?

Wie vanaf 2025 met zijn bestelbus de binnenstad in wilm moet goed opletten. In ongeveer veertig stadskernen gelden dan namelijk zero-emissiezones. Doel is om hiermee flink op CO2-uitstoot te besparen. Ook de schilders- en vastgoedonderhoudssector krijgt daarmee te maken. Bent u al voorbereid?

U leest het in OnderhoudNL Magazine

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt