‘Zie duurzaam werken als een kans om je te onderscheiden’
‘Zie duurzaam werken als een kans om je te onderscheiden’
Grote kans dat de verfblikken die een schilder dagelijks gebruikt al aan een tweede of derde leven bezig zijn. Blikverpakkingen worden namelijk al langere tijd met succes gerecycled. De blikken van Hildering Packaging in ieder geval wel. Het bedrijf onderzoekt innovatieve technieken om ook kunststof meermalen te recyclen. En ook kunststof dat met verf vervuild is, dat is namelijk nu nog erg lastig. Het bedrijf steekt veel energie in het ontwikkelen van hulpmiddelen om duurzaam schilderen goedkoper, efficiënter en makkelijker te maken.
In verfverpakking is veel milieuwinst te behalen, zo blijkt. “Verfblikken zijn eindeloos te recyclen en kunnen voor allerlei andere toepassingen geschikt worden gemaakt”, vertelt innovatiemanager en ontwerper Jop Timmers. “Het grote voordeel is dat verfblikken makkelijk uit de afvalstroom te halen zijn, doordat ze magnetisch zijn. Voor kunststof geldt dat niet, we zetten ons daarom in voor een terughaalsysteem. Kunststof is wel wat lastiger te recyclen. Na de vierde of vijfde keer loopt de kwaliteit terug, het wordt breekbaarder. Toch zijn ook onze kunststoffen producten voor 95 à 100 % gerecycled. Verder bereiden we ons voor op het produceren van kunststof op basis van biologisch materiaal. Dat gaat zeker komen.”
Schoon schilderen
De specialist in verpakkingsmaterialen werkt voortdurend aan manieren om minder verfafval te produceren en het afvalwater minder te verontreinigen. “Schoon schilderen noemen we dat”, aldus Jop. “In ons bedrijf Go!Paint ontwikkelen we schildershulpmiddelen die dat mogelijk maken.” Een voorbeeld is een verfbak met een geïntegreerd rolvlak dat er schuin in is geplaatst. In de bak kan een flinterdunne ‘liner’ van gerecycled kunststof worden gelegd. Na afloop haal je de liner eruit. De bak is klaar voor de volgende klus, je hoeft deze dus niet schoon te wassen of weg te gooien. Dat scheelt plastic soep want er komen dan geen verfdeeltjes, die microplastics bevatten, in het afvalwater terecht.”
Gelijk aan de slag met duurzaam schilderwerk? Download onze handige informatiebladen
Meer milieu-impact
Duurzaam werken gaat volgens Jop verder dan verpakkingen recyclen en afval en verontreiniging beperken. “Het ultieme doel is om het goedkoper, sneller en gemakkelijker te maken zodat we zoveel mogelijk mensen bereiken en meer milieu-impact kunnen maken. Daarom luisteren we goed naar onze klanten en werken met hen samen.”

Belemmering of kans?
Jop verwacht dat schildersbedrijven te maken krijgen met strengere milieueisen. “In Frankrijk zie je bijvoorbeeld dat schilders die werken aan overheidsgebouwen een eigen waterzuiveringsinstallatie moeten hebben. Ook opdrachtgevers en architecten kijken steeds vaker naar hoe duurzaam een schilder eigenlijk werkt en kan werken. Daar ondersteunen wij op onze manier graag bij, want je kunt zoiets ook als een kans zien om je bedrijfsvoering en rendement te verbeteren.”
Tips van Jop Timmers voor schilders
-
- Sta open voor verandering. Met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine (een deksel op je verfbak/blik) kun je verspilling voorkomen én tijd besparen.
- Zie starten met duurzaamheid als een kans om je te onderscheiden in plaats van als een belemmering.
- Bedenk waar je je geld aan uitgeeft: met een investering in een handige verfbak verdien je op de langere termijn je geld terug, met minder milieu-impact.
- Als je duurzaamheid niet als aandachtspunt hebt, neem dan duurzame beslissingen vanuit kosten- en/of efficiencyoverwegingen. Want voordelen op die terreinen zijn er zeker.
“Ons doel is om duurzaam werken goedkoper, sneller en gemakkelijker te maken”
