'Inzetten op langere levensduur van een kwast'
'Inzetten op langere levensduur van een kwast'
In Culemborg worden al sinds 1928 kwasten gemaakt voor de professionele schilder. Goudhaantje bijvoorbeeld, is een van de eigen merken in het brede assortiment van Van Dam’s Kwastenfabriek. “We maken ongeveer 1 miljoen kwasten per jaar”, vertelt directeur en mede-eigenaar Piet van Erp. Hij legt uit hoe het familiebedrijf werkt aan het verduurzamen van het productieproces.
“We zijn al een tijdje in ‘transitie’ om de componenten waaruit een kwast bestaat te verduurzamen”, aldus Piet. “Dat is best een zoektocht, want we willen niet inleveren op kwaliteit en elk detail aan en kwast is belangrijk. Maar we maken vorderingen. Zo gebruiken we voor de houten stelen tegenwoordig blokjes restafval afkomstig van een houtverwerker. Die zouden anders worden weggegooid. De metalen bus is van gerecycled metaal. De haren verlijmden we voorheen met een epoxy op oliebasis, daar hebben we nu plantaardig alternatief voor. Het verduurzamen van de synthetische vezels is het moeilijkste proces. We onderzoeken nu of we daarvoor gerecycled plastic, van PET-flessen, kunnen gebruiken.”
Nichemarkt
Verduurzamen is een kwestie van lange adem en doorzetten, zo ervaart de kwastenfabrikant. “Je stuit op onverwachte dingen. We hadden bijvoorbeeld een biobased krimpfolie gevonden voor om de kwastenkop. Die blijkt echter maar zo’n drie maanden ‘shelf-tijd’ te hebben. Dat is voor ons niet werkbaar. Dan lopen we tegen het feit aan dat wij een kleine speler zijn in een nichemarkt. Toeleveranciers willen best meehelpen aan het ontwikkelen van duurzame initiatieven, maar soms zijn de hoeveelheden te klein. We zouden dat meer branchebreed moeten aanpakken.”
Gelijk aan de slag met duurzaam schilderwerk? Download onze handige informatiebladen
Utopie
De ambitie om duurzamer te produceren komt vanuit de overtuiging dat het in ieders belang is om dat te doen. “We zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een leefbare planeet voor de komende generaties. Elke stap die daarin gezet kan worden, is de moeite waard.” Een geheel circulaire kwast is volgens Piet een utopie. “Een kwast zit na gebruik flink onder de verf, is lastig schoon te maken en weer in losse componenten te scheiden. Meer inzetten op een langere levensduur is realistischer. Nu worden kwasten veelal aangekocht voor een project en daarna weggegooid.”

Lokaal geproduceerd
Om bij te dragen aan de langere levensduur van een kwast heeft het bedrijf een simpel hulpmiddel ontwikkeld: de Brushkeeper. Dit is een kunststof dop die na de schilderklus over de kwastenkop kan worden geschoven. Deze is dan enkele dagen beschermd tegen uitdrogen. Voordeel is ook dat deze niet hoeft te worden schoongemaakt, wat tijd, geld en vuil water en kwastenreiniger bespaart. “Je zou denken dat we ons daarmee, als kwastenproducent, in de eigen voet schieten”, lacht Piet. “Maar we doen dit vanuit het streven naar een kleinere footprint als branche. Als schilders ervoor kiezen om niet te beknibbelen op kwaliteit, dan zal het ook in ons voordeel werken. Wat ook gunstig is, is dat we de enige kwastenproducent in Nederland zijn. Bedrijven die kiezen voor ‘lokaal geproduceerd’, in plaats van import uit China of Taiwan, komen vanzelf bij ons terecht.”
Tips van Piet voor schilders
-
- Kies voor een goede kwaliteit kwast en probeer deze langer te gebruiken. Het kan!
- Kijk bij de groothandel wat er allemaal is aan hulpmiddelen waarmee je de afvalberg beperkt. Denk aan gerecyclede verfbakken met liners, schoonmaaksystemen enzovoorts.
- Kies niet alleen voor de portemonnee, ga voor behoud van de planeet.
“Een geheel circulaire kwast is een utopie”