header - onderhoudnl ledenadvies - blogs

Van verfspatten naar vreugdesprongen | OnderhoudNL Ledenadvies

Een succesverhaal over duurzame inzetbaarheid

Van verfspatten naar vreugdesprongen | OnderhoudNL Ledenadvies

Chi-Ling Chu

Als ledenadviseur bij OnderhoudNL hoor ik vaak verhalen van leden over hun uitdagingen met de vitaliteit van hun medewerkers (en hoe ze dat zelf oplossen). Ik heb ze gebundeld tot het verhaal van, laten we zeggen ‘het schildersbedrijf van Peter’. Ik neem je mee in hoe Peter op een eenvoudige manier zijn medewerkers met succes gezonder en vitaler en dus ook duurzaam inzetbaarder maakte.

Blogs van OnderhoudNL Ledenadvies - Chi-Ling Chu

Het schildersbedrijf van Peter was altijd druk in de weer. De schilders werkten hard en leverden vakmanschap af, maar Peter besefte dat duurzame inzetbaarheid ook belangrijk was voor zijn team. Hij wilde ervoor zorgen dat zijn medewerkers gezond, gemotiveerd en ontwikkeld bleven. Gelukkig ontdekte hij dat duurzame inzetbaarheid helemaal geen ‘rocket science’ hoefde te zijn.

Op een ochtend kwam Peter met een plan om duurzame inzetbaarheid binnen het schildersbedrijf te bevorderen. Hij riep zijn team bijeen en vertelde hen enthousiast over zijn ideeën. "Mannen en vrouwen, laten we ervoor zorgen dat jullie gezond, gelukkig en gemotiveerd blijven! We kunnen samen werken aan duurzame inzetbaarheid."

De schilders keken nieuwsgierig naar Peter. "Maar hoe gaan we dat doen, baas?" vroeg Tom, een van de ervaren schilders.

Peter glimlachte en haalde een lijst tevoorschijn. "Laten we beginnen met het waarborgen van een veilige werkomgeving," zei hij vastberaden. Hij legde uit dat ze altijd de juiste veiligheidsmaatregelen moesten volgen en dat hij zorg zou dragen voor de nodige trainingen en beschermingsmiddelen.

Vervolgens kwam Peter met het idee om een gezonde levensstijl te stimuleren. Hij nodigde een voedingsdeskundige uit om het belang van gezonde voeding uit te leggen en introduceerde een fruitmand in de kantine. Daarnaast stelde hij voor om tijdens de lunchpauze een wandeling te maken om even frisse lucht te scheppen.

Naast gezondheid en veiligheid, begreep Peter dat ontwikkeling en opleiding van cruciaal belang waren voor duurzame inzetbaarheid. Hij organiseerde trainingen en workshops om de schilders te helpen hun technische vaardigheden aan te scherpen en bood ook mogelijkheden voor persoonlijke groei, zoals communicatietrainingen en leiderschapscursussen.

Peter wist dat werkplezier en waardering een belangrijke rol speelden in duurzame inzetbaarheid. Hij creëerde een positieve werksfeer door open communicatie te bevorderen en zijn medewerkers actief te betrekken bij beslissingen. Hij gaf regelmatig feedback en vierde samen met het team de behaalde successen. Het schildersbedrijf voelde als een hechte familie.

Tot slot begreep Peter het belang van een goede werk-privébalans. Hij moedigde zijn medewerkers aan om vakantie op te nemen en te genieten van hun vrije tijd. Hij respecteerde hun grenzen tussen werk en privé en bood flexibele werktijden waar mogelijk.

Na enige tijd begon Peter de vruchten te plukken van zijn inspanningen. Zijn schilders waren gezonder, gelukkiger en gemotiveerder dan ooit tevoren. Het bedrijf floreerde en de klanten merkten de positieve veranderingen op. Het schildersbedrijf van Peter stond bekend om zijn professionaliteit, kwaliteit en het enthousiasme van het team.

Het verhaal van Peter en zijn schilders laat zien dat duurzame inzetbaarheid geen ingewikkelde wetenschap hoeft te zijn. Het gaat erom dat je als werkgever en medewerker investeert in de vitaliteit, gezondheid en ontwikkeling van jezelf en je team. Met praktische maatregelen zoals het waarborgen van gezondheid en veiligheid, het stimuleren van een gezonde levensstijl en investeren in ontwikkeling en opleidingen, kom je al een heel eind.

Nu zijn dit slechts enkele voorbeelden van bedrijven die ik in de loop der tijd heb verzameld. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gewoon begonnen.

Dit is OnderhoudNL Ledenadvies
Ledenadvies_800x450

Gratis eerstelijns advisering

Wilt u juridisch advies? OnderhoudNL Ledenadvies staat u onbeperkt en gratis bij met eerstelijns advisering. Voor tweedelijns advisering kan OnderhoudNL Ledenadvies uw dossier tegen een gereduceerd tarief doorzetten naar onze partner op juridisch gebied. 

Meer over Ledenadvies

Uitgelicht

Uitgelicht-ledenadvies_1024x606

De tip van Ledenadvies: Drie belangrijke veranderingen per augustus 2022

Wanneer u contact opneemt met OnderhoudNL voor hulp en ondersteuning, dan is de kans groot dat u onze collega’s van Ledenadvies aan de lijn krijgt. Zij wijzen u graag op onze handige hulpmiddelen, producten of diensten. Zoals dit keer drie belangrijke veranderingen per 1 augustus over ouderschapsverlof, studiekostenbeding en nevenwerkzaamheden.

Lees het in OnderhoudNL Magazine

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt