Glaszetten
Glaszetten
Als glaszetter moet u niet alleen werken volgens technische normen en richtlijnen, maar heeft u ook te maken met allerlei specifieke veiligheidsvoorschriften.
Technische normen en richtlijnen
Glas is een technisch eindproduct dat moet voldoen aan specifieke kwaliteitseisen. Glas dat niet goed is geplaatst, kan leiden tot gevaarlijke situaties, schade of lekkage. Dat vraagt om een professionele behandeling en plaatsing volgens bepaalde normen en Nederlandse Praktijkrichtlijnen (NPR’s).
Veiligheidseisen
Voor glaszetwerkzaamheden gelden speciale bepalingen met betrekking tot tillen en dragen, beschreven in de Cao SAG. Zo mag u glas boven de 25 kg alleen met 2 of meer personen tillen. Boven de 50 kg is het gebruiken van hulpmiddelen verplicht. Lees er meer over in het dossier Tillen en dragen.
Glasvraagbaak voor technische vragen
Wij kunnen ons echter heel goed voorstellen dat u als lid van OnderhoudNL ook technische vragen over glas wilt stellen. Daarvoor heeft OnderhoudNL de 'Glasvraagbaak' ingericht. Onze experts en die van Kenniscentrum Glas hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Daarna nog steeds vragen? Stel deze dan per e-mail aan Mark Hulsen of Ferdinand Wieman.
Vaktechnische info voor glaszetters
Glas is een veelzijdig bouwmateriaal dat aan allerlei eisen moet voldoen. Dit betekent dat u als glaszetter op de hoogte moet zijn van zaken als doorvalwering, windbelasting, inbraakwering, etc. Maak gebruik van de tabellen en beoordelingskaartjes van OnderhoudNL. Zo weet u snel wat u moet doen en of u goed bezig bent!
Factsheets voor glaszetters
We maakten samen met verschillende partners een aantal factsheets voor glaszetters. Zoals over de verschillen tussen een aantal soorten duurzaam glas, over het plaatsen van brandwerend beglazing, over het afkitten van dubbel glas en gelaagd glas en over het verwijderen van asbesthoudende kitten. Als OnderhoudNL-lid kunt u deze handige documenten gratis downloaden.
Vergelijking cao's in de glassector
Als uw (glaszet)bedrijf lid is van OnderhoudNL dan valt uw bedrijf (en dus ook uw medewerkers) automatisch onder de cao SAVG, de cao voor het Schilders-, Afwerkings-, Vastgoedonderhouds- en Glaszetbedrijf in Nederland. Toch bestaat er al jarenlang een discussie over de werkingssfeer van de cao SAVG en de cao Vlakglas. Dit is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf. Past u de juiste cao in uw bedrijf toe?
OnderhoudNL Sector Glas
Sector Glas behartigt de belangen van de glaszet- en montagebedrijven binnen OnderhoudNL die voor ambachtelijk vakmanschap staan. Sector glas informeert hen over de laatste veiligheidseisen, moderne technieken en ontwikkelt producten specifiek gericht op glaszetbedrijven. OnderhoudNL Glas werkt veel samen met andere branches zoals bijvoorbeeld Bouwend Nederland Vakgroep Glas/Glas Branche Organisatie (GBO), Kenniscentrum Glas (KCG). Via campagnes vergroot sector Glas de zichtbaarheid van glaszetbedrijven bij opdrachtgevers.
Meer informatie over OnderhoudNL sector Glas
Trainingen voor glaszetbedrijven
OnderhoudNL biedt een compleet pakket aan trainingen voor glaszetters:
Daarnaast zijn er management- of veiligheidstrainingen die voor álle sectoren interessant zijn.
Meer over onze trainingen