Schijnzelfstandigheid: 'Zzp - ja of nee?'

Schijnzelfstandigheid: 'Zzp - ja of nee?'

Met ingang van 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigheid van ingehuurde zzp'ers. Vanaf die datum worden bij constatering van schijnzelfstandigheid boetes uitgedeeld. De Belastingdienst kan dan ook naheffingen opleggen voor de niet gedane afdrachten (premies, pensioen) omdat de zzp'er die u heeft ingehuurd dan wordt aangemerkt als een medewerker in loondienst. Dat kan tot vijf jaar met terugwerkende kracht, maar niet verder terug dan 1 januari 2025.

Schilder op trap_1024x350

Deliveroo-arrest

Wanneer is een zzp'er die u inhuurt schijnzelfstandig? De Belastingdienst volgt daarbij een uitspraak van de Hoge Raad, het zogenoemde Deliveroo-arrest. Daarin noemt de hoogste rechter een aantal criteria dat verwijst naar schijnzelfstandigheid. 

Hoe gaat de Belastingdienst deze criteria toepassen?

Op dit ogenblik is dat nog niet helemaal duidelijk. Er wordt, zo zegt de Belastingdienst, op basis van alle geconstateerde feiten een afweging gemaakt. Het allerbelangrijkste is:

  • beschouw de zzp'er die u inhuurt als een zelfstandig ondernemer in een met u gelijkwaardige relatie.
  • Spreekt u werk met hem af, dan onderhandelt u met hem.
  • Geeft u hem een opdracht, dan is dit een realistische opdracht en overeenkomst.
  • Het eindresultaat is leidend, niet hoe hij de opdracht precies uitvoert.
  • U huurt de zzp'er in voor de duur van een opdracht, niet het hele jaar door voor regulier werk waarover voorafgaand geen afspraken zijn gemaakt.
  • U loopt risico als ondernemer, hij ook.

De criteria, genoemd in het Deliveroo-arrest, leggen wij hieronder kort uit. U kunt controleren op welke onderdelen u voldoet bij de beoordeling als u een zzp'er heeft ingehuurd. Check de onderstaande punten, Zo krijgt u inzicht in de zaken die u goed geregeld heeft en zaken die u misschien nog aan moet pakken of verbeteren.

Is er sprake van resultaatverplichting in plaats van inspanningsverplichting? Is er een inspanningsverplichting voor de zzp'er ('je moet op het werk aanwezig zijn er voldoende hard werken') dan is er volgens de Belastingdienst sprake van een arbeidsovereenkomst. Is er sprake van een resultaatverplichting ('het werk moet op dat tijdstip klaar zijn en aan deze eisen voldoen') dan is er vaak sprake van zelfstandigheid.

Doet de zzp'er specialistisch werk?

Hoe eenvoudiger het werk hoe vaker de Belastingdienst zich zal afvragen of er geen sprake is van een verkapte arbeidsovereenkomst.
Wordt de zzp'er voor korte periode ingehuurd? Hoe langer de duur van de arbeidsrelatie, hoe meer dat wijst op een arbeidsovereenkomst.
Kan de zzp'er zijn werktijden en werkwijze zelf bepalen? De zzp'er moet zijn werktijden zelfstandig kunnen bepalen, er is immers sprake van resultaatverplichting en niet van een  inspanningsverplichting. In dat geval wordt hij als zelfstandige beoordeeld. Vaak ligt de werklocatie vast. Dat wijst niet automatisch op schijnzelfstandigheid. Maar moet de zzp'er op een vast tijdstip beginnen en mag hij niet eerder dan een bepaald tijdstip stoppen? Dan wijst dit weer op schijnzelfstandigheid.

Is de zzp'er sterk ingebed in de organisatie?

Hierbij wordt naast de voorgaande punten ook gelet op zaken als: werkt de zzp'er zij-aan-zij met de medewerkers van het inhurend bedrijf? Draagt hij de kleding van de opdrachtgever (logo)? Heeft hij vervoer via de opdrachtgever? Stelt de opdrachtgever verschillende voorzieningen beschikbaar (materialen)? Is daar sprake van, dan zal de relatie beschouwd worden als een arbeidsovereenkomst.

Is de zzp'er verplicht om het werk zelf (persoonlijk) uit te voeren?

Mag de zzp'er zelf bepalen of hij het werk uitvoert of er een ander bij inschakelt?

Is dat het geval, dan wijst dit op zelfstandigheid, maar eist de opdrachtgever dan de zzp'er als enige dit werk mag uitvoeren, dan wijst dit weer op een arbeidsovereenkomst.

Bepaalt de zzp'er zijn tarief zelf?

Krijgt de zzp'er meer uitbetaald dan de mensen in loondienst? Als hij net zoveel krijgt als de medewerkers in loondienst, dan wijst dit ook weer op een arbeidsovereenkomst, en niet op zelfstandigheid. Daarbij wordt op dit moment als minimaal tarief ongeveer €33 per uur gehanteerd.

Heeft de zzp'er veel onderhandelingsruimte om afspraken te maken?

Weinig tot geen onderhandelingsruimte wijst op een arbeidsovereenkomst, veel onderhandelingsruimte op zelfstandigheid.

Loopt de zzp'er commercieel risico?

Wat gebeurt er als de zzp'er ziek wordt of een ongeval heeft? Draagt hij dan zelf het risico? Als hij zijn werk niet goed uitvoert, moet hij het werk dan voor eigen rekening en risico herstellen? Als dit soort risico’s bij de opdrachtgever ligt, wijst dit op een arbeidsovereenkomst.

Gedraagt de zzp'er zich als een ondernemer?

Heeft de zzp'er een eigen website? Een eigen klantenbestand? Eigen bedrijfskleding en vervoer? Kan hij zelf het aantal opdrachtgevers (en opdrachten) bepalen?

Meestersgilde_400x240.jpg

Onze Partner Meestersgilde heeft exclusief voor leden van OnderhoudNL een praktisch overzicht gemaakt.
Dat document, Toelichting beoordeling arbeidsrelaties kunt u na 12 november 2024 via onderstaande button downloaden.

 

 
 

Webinar

Wilt u weten welke gevolgen de handhaving door de Belastingdienst voor u heeft? Kijk dan hier ons webinar ‘Handhaving op schijnzelfstandigheid’ terug en download hier de presentatie (eerst inloggen). Gastsprekers tijdens het webinar zijn:

  • Boris Emmerig, partner bij Holla Legal & Tax en gespecialiseerd in loonbelasting en fiscale procedures.
  • Dick Voortman vertelt op welke manier OnderhoudNL helpt bij wettelijke verplichtingen van de Wet DBA.
  • Peter Huijser van OnderhoudNL Partner Meestersgilde geeft praktische tips voor bedrijven die zzp’ers inhuren.
Meer over inhuren van zelfstandigen

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt