header - mdieu

Prototype fysieke werkbelasting

MDIEU-project 2024-2025

Prototype fysieke werkbelasting

Vakmensen zijn waardevol én hard nodig in de branche. We hebben te maken met vergrijzing en met veel functies die een zware fysieke belasting kennen. Welke kansen bieden bijvoorbeeld sensoren en robotica? Na een eerste verkenning in 2023 volgt nu de volgende stap: de ontwikkeling en testfase van mogelijke oplossingen.

Ideeën en oplossingen

Met data uit gesprekken met schilders, observaties tijdens werkzaamheden en metingen met sensoren, hebben de onderzoekers in de eerste fase (zie onderaan deze pagina) zicht gekregen op de knelpunten in fysieke belastingen. Op basis daarvan zijn meerdere ideeën voor oplossingen op een rij gezet. In overleg met OnderhoudNL en vakbond LBV, de opdrachtgevers van dit onderzoek, zijn opties gekozen die interessant zijn voor research. Twee daarvan worden nu opgepakt door masterstudenten van de TU Delft. Het gaat om een mobiele robot-assistent en een alternatief voor het stofmasker.

Mobiele robot-assisent

Fysieke werkbelasting TU Delft mobiele robot assistent MDIEU_1024x606.jpg

Een werkstation voor materialen dat in een verdere ontwikkeling ‘mee kan lopen’ met de schilder of zelfstandig op pad kan om bijvoorbeeld vergeten spullen op te halen. Het bovenblad is verstelbaar zodat materialen binnen bereik staan en bukken niet nodig is.

Alternatief voor stofmasker

Fysieke werkbelasting MDIEU TU Delft Stofmasker_1024x620.jpgDe manieren waarop luchtstromen zich in diverse modellen gedragen werd bestudeerd en er is goed gekeken naar mens en techniek om te komen tot een lichtgewicht, aerodynamisch ontwerp dat goed functioneert. De lucht die bij dit prototype vanuit de ring op het hoofd naar beneden wordt geblazen vormt een barrière voor rook en stof.

Lees hier het artikel in OnderhoudNL Magazine over dit onderzoek: Slimme tools voor schilders.

Innovaties in duurzame inzetbaarheid

2021-2023 MDIEU-project

De onderzoekers hebben in 2023 beeld gebracht waar de knelpunten liggen in fysieke belastingen. Daarvoor hebben ze metingen met sensoren gedaan, voerden ze gesprekken met schilders en observeerden ze hen tijdens werkzaamheden. Ook is verkend waar kansen liggen voor innovatie.

Uitgelicht-onderzoek TU Delft fysieke werkbelasting_1024x606.jpg
Marco Rozendaal (r) (director Expressive Intelligence Lab TU Delft) en Nazli Cila (assistent-professor)

In gesprek met schilders

De onderzoekers beperkten zich niet tot de fysieke ergonomie en technische aspecten, maar keken naar de mens in zijn geheel: ’Hoe ervaart de schilder het werk, de samenwerking en het werkproces? Waar zitten knelpunten en ook: waar halen ze plezier uit en hoe kunnen we dat versterken?’ Gekeken is hoe mens en robot elkaar kunnen aanvullen. Er is veel data uit de praktijk verzameld. Met die gegevens is een palet aan mogelijkheden bedacht voor de doelgroep. Een groep studenten gaat daar vorm aan geven en ontwikkelt concepten en prototypen van een bepaald type robot. Om zo in een vervolgfase te kunnen kiezen welke concepten het waard zijn om verder door te ontwikkelen.

Lees hier het artikel in OnderhoudNL Magazine over dit onderzoek: Nader onderzoek naar fysieke werkbelasting.

Mijnloopbaaninvastgoedonderhoud.nl is met MDIEU-subsidie (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontwikkeld door SUSAG in opdracht van OnderhoudNL en LBV.

contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar
Arbo & Milieu

06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Downloads

Gezondheids- en Bodycheck

DOEN! Gezondheids- en Bodycheck voor uw werknemers


Als werkgever bent u verplicht de Gezondheids- en Bodycheck aan te bieden aan medewerkers die risico's lopen.

Meer info op susag.nl

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt