Gereedschapsfabrikant Festool geeft voorbeeld in duurzaamheid
Gereedschapsfabrikant Festool geeft voorbeeld in duurzaamheid
Bij elektrische gereedschappen denk je niet direct aan duurzaamheid. Toch kun je wel degelijk milieuvriendelijke keuzes maken bij de aankoop van elektrisch gereedschap. OnderhoudNL-partner Festool laat zien hoe je met het juiste gereedschap bij kunt dragen aan een emissievrije bouwplaats.
Een interview over de duurzame doelen geeft Festool eigenlijk niet zo vaak. “Wij laten onze daden liever voor zich spreken.” Aan het woord is Judith Graner, hoofd van de internationale marketing- en communicatieafdeling van het Duitse bedrijf. Volgens haar is er simpelweg geen andere mogelijkheid voor de bouwsector dan om vriendelijker met het milieu om te gaan. “Sommigen denken dat de zero-emissie bouwplaats iets van de toekomst is, maar het is vandaag de dag al realiteit bij veel openbare aanbestedingen. Zeker in grote steden. De bouw- en industriesector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot wereldwijd. Het is pure noodzaak om dat aan te pakken.”
Duurzamer is uiteindelijk niet duurder
Festool geeft het goede voorbeeld. Het Duitse bedrijf laat zien hoe duurzaam ook goed voor de portemonnee kan zijn. “Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is hoelang een machine meegaat.” vertelt Graner. “Kwaliteit van het materiaal is dus heel belangrijk en hier hangt een prijskaartje aan. Maar onze machines gaan ook lang mee en kennen daardoor een laag total cost of ownership. Onze klanten kunnen het zich sowieso niet veroorloven dat hun gereedschap stukgaat. Elke onderbreking in hun werkproces kost tijd en dat kan leiden tot ontevreden opdrachtgevers en daardoor uiteindelijk omzetverlies. Onze klanten zijn dan ook terecht veeleisend. Wij sparren graag met hen om ons gereedschap steeds te verbeteren.”
Fabriek in Duitsland
Een van de onderdelen van het productiebeleid waarop Festool milieuwinst behaalt, is de keten. Die is korter. Geen fabrieken in Azië waar de productie wellicht goedkoper is, maar drie in Duitsland en één in Tsjechië. Onlangs opende Festool een nieuw bedrijfsgebouw in het Duitse Weilheim, waarvan het dak bezaaid ligt met zonnepanelen. Verder maakt het bedrijf verantwoord gebruik van grondstoffen. “Je ontkomt er niet aan om niet-onuitputtelijke bronnen te raadplegen voor bijvoorbeeld de productie van accu’s, maar daar kun je ook keuzes in maken. Bijvoorbeeld door voor stoffen uit verantwoorde bosbouw te kiezen.”
Verpakking
En dan de producten zelf. Festool zette begin jaren negentig de eerste duurzame oplossing in de markt, die nu nog altijd populair is: de Systainer. Dat is een soort gereedschapskist, die je kunt verbinden aan andere Systainers. Zo kun je elektrische gereedschap gemakkelijk samen vervoeren. Festool verzendt zijn gereedschap naar klanten in die Systainers. “Wij vinden het zonde om ons gereedschap te verpakken in plastic en vervolgens te versturen in dozen.”
Testen, testen, testen
Festool maakt elektrisch gereedschap dat lang meegaat. Hoe krijgt het bedrijf dat voor elkaar? “Allereerst testen wij elk nieuw product tienduizenden uren onder de zwaarste belasting. We doen valtesten, maar ook stof- en watertesten in afgesloten ruimten waarbij gekeken wordt hoe het gereedschap reageert op stofdeeltjes of waterinslag. We hebben een testteam van meer dan 50 medewerkers.”
Problemen voor zijn
Na de aankoop houdt Festool de band met de klant warm. “Zo bieden wij servicebeurten aan, waarin we het gereedschap controleren en eventuele problemen voor kunnen zijn. Daarnaast werken we steeds vaker met digitale oplossingen. Denk aan apps die aangeven hoe de belastbaarheid van een machine is. Zo voorkom je overbelasting”, vertelt Graner. Mocht er toch iets stukgaan, dan heeft Festool een uitgebreid serviceaanbod. "Bijvoorbeeld tien jaar garantie op onze reserveonderdelen. Wij repareren ook weleens gereedschap dat al twintig jaar professioneel gebruikt is. Want ook dan kan het nog prima functioneren en hoef je niet gelijk iets nieuws te kopen.” Als een machine dan toch echt zijn beste tijd heeft gehad, zorgt Festool voor de recycling. “Want uit het gereedschap kun je vaak bijvoorbeeld nog koper of een ander metaal halen.”
Vervanging van de dieselgenerator
Een van de recentste innovaties van de Duitse gereedschapsfabrikant is het SYS-PowerStation. Dit is een draagbare accu van 16 kilo, een soort mobiel stopcontact. Die stoot geen CO2 uit, is stil en vervangt de dieselgenerator. Het elektrische gereedschap kan hier een hele dag op draaien op de bouwplaats, vertelt Graner. En in 3,5 uur laad je de accu weer helemaal op. “Je kunt er daarnaast een stofafzuiger aan vastmaken, waardoor je stofvrij kunt werken. Dat is ook nog eens beter voor de gezondheid.”
Sneller naar een groene sector
Een volledig emissievrije bouwsector klinkt nog als een utopie. Maar je kunt wel continu innoveren om het werk milieuvriendelijker te maken, zo is het idee van Graner en haar collega’s. In 2022 stapt Festool bijvoorbeeld voor een groot deel over van blisterverpakkingen, plastic waarin kleine onderdelen worden verpakt, naar karton. “Op die manier besparen we ongeveer 80 ton aan kunststof.” En zo gaat het de komende jaren door, verwacht zij. “De innovaties gaan snel. Dat moet ook wel, want de doelen van de Europese Unie om klimaatmaatneutraal te worden zullen het zero-emissie bouwen op korte termijn aanzienlijk versnellen.”
Wat doet OnderhoudNL op het gebied van duurzame mobiliteit en materieel?