Richtlijn CSRD

Duurzaam_europa-europees_CSRD_1024x350

Richtlijn CSRD

Verplicht duurzaamheidsverslag voor bedrijven

Richtlijn CSRD

Sinds begin 2024 moeten grote bedrijven hun impact op mens en klimaat rapporteren volgens de CSRD-richtlijn. Deze Europese richtlijn heet voluit Corporate Sustainability Reporting Directive. De verplichting geldt alleen voor grote bedrijven. Toch zijn er ook gevolgen voor kleinere mkb-ondernemers die geen (zelfstandige) rapportageverplichting hebben. Hieronder leggen wij u dat graag uit, zodat u niet onvoorbereid bent als u er vragen over krijgt.

co2-reductie-1024x350

Ketenpartners

De CSRD-richtlijn verplicht grote bedrijven ook te rapporteren over hun ketenpartners. Het kan dus zijn dat u mogelijk benaderd wordt door uw grote opdrachtgever(s). Dan is het goed om te weten wat de CSRD inhoudt.

Grote bedrijven

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die ervoor zorgt dat investeerders en banken inzicht in de duurzaamheid van grote bedrijven krijgen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande criteria.

  1. Meer dan 250 medewerkers
  2. Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  3. Meer dan 25 miljoen euro op de balans

Mkb-ondernemingen zonder beursnotering vallen buiten het toepassingsbereik van de CSRD. Zij hoeven geen duurzaamheidsverslag op te stellen.

ESG

In de CSRD komen drie gebieden aan bod: Environment (milieu), Social (sociaal), en Governance (bestuur), ook wel ESG genoemd. Wat u precies over deze gebieden moet rapporteren, is uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zodat elk bedrijf dat op eenzelfde manier doet. Dit gaat bijvoorbeeld over uw CO2-uitstoot, de man-vrouwverdeling in de top, personeelsbeleid of informatie over het beheer van de relaties met uw leveranciers en impacts op uw toeleveringsketen.

Vrijwillige duurzaamheidsthema’s voor mkb

Wellicht is uw onderneming zelf (nog) niet rapportageplichtig, maar kunt u als ketenpartner wel met de gevolgen van de CSRD te maken krijgen. Voor het mkb komen er aparte standaarden: de zogenaamde vrijwillige duurzaamheidsthema's. Die zijn simpeler dan de standaarden voor de grote bedrijven. Dit helpt u als mkb'er om de vragen te beantwoorden van opdrachtgevers die zich nu al aan de CSRD moeten houden. Eind 2024 is er meer bekend over de vrijwillige duurzaamheidsthema's.

Proactief

Ook kunt u de CSRD gebruiken om proactief te laten zien waar u qua duurzaamheid mee bezig bent. U ondersteunt en ontzorgt uw klanten door te laten zien wat u op duurzaamheidsvlak doet en welke informatie u beschikbaar heeft.

Schakel uw accountant in

De kans bestaat dat u niet zelf de expertise in huis heeft om vragen van uw opdrachtgever te beantwoorden. In dat geval adviseren wij u tijdig contact op te nemen met uw accountant, die u daarbij kan helpen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

De SER en de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) hebben een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden opgesteld op basis van duizenden vragen van ondernemingen en organisaties die zich voorbereiden op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Bekijk hier overzicht van de SER

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt