Pay-off header OnderhoudNL

FNV kondigt collectieve acties aan vanwege uitblijven overheidsbesluit verlenging Regeling Vervroegd Uitreden (RVU)

FNV kondigt collectieve acties aan vanwege uitblijven overheidsbesluit verlenging Regeling Vervroegd Uitreden (RVU)

FNV heeft ons schriftelijk laten weten dat er vanaf 12 juni mogelijk collectieve acties kunnen komen vanwege het niet tot stand komen van een permanente en verbeterde RVU-regeling vanuit de overheid*. Er bestaat dus een mogelijkheid dat ook medewerkers in de schilders- en onderhoudsbranche die FNV-lid zijn, door de vakbond worden gevraagd gehoor te geven aan deze acties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan werkonderbrekingen of het weigeren van overwerk. Wat betekent dat eventueel voor u als werkgever?

FNV kondigt collectieve acties aan vanwege uitblij
FNV kondigt collectieve acties aan vanwege uitblij

Wat kunt u doen?

Is bij het FNV bekend dat u de werkgever bent van een actievoerend FNV-lid, dan kunt u een vooraankondiging van het FNV verwachten. Zie hier een voorbeeld van zo’n brief. Wanneer dit niet bekend is, dan kunnen de acties dus onverwachts plaatsvinden binnen uw bedrijf. Krijgt u te maken met actievoerende medewerkers en heeft u vragen? Neem dan direct contact op met OnderhoudNL Ledenadvies. We zetten alvast een aantal rechten en plichten bij stakingen voor u op een rijtje: 

  • U bent als werkgever verantwoordelijk om derden, zoals opdrachtgevers of klanten, op de hoogte te stellen van mogelijke acties. 
  • U mag in redelijkheid maatregelen nemen om de gevolgen van een actie te beperken. 
  • U mag het werk dat eigenlijk door de actievoerende medewerker gedaan moet worden, niet laten uitvoeren door uitzendkrachten (onderkruipersverbod). 
  • Medewerkers die niet aan de acties meedoen (werkwilligen), mag u vragen of zij het werk van hun actievoerende collega’s willen overnemen. Dit werk wordt door de bonden ‘besmet’ werk’ genoemd. Vakbonden roepen vaak op om stakende collega’s niet af te vallen en dit werk te weigeren. U mag uw medewerkers niet dwingen het werk over te nemen en de medewerkers mogen weigeren zonder dat dit als staken wordt gezien. 
  • U bent niet verplicht het loon over de gestaakte uren te betalen, het mag uiteraard wel.  

Acties binnen uw bedrijf? Meld het ons!

Om als brancheorganisatie zicht te houden op de impact van de eventuele acties, vragen wij u om ons van het aantal actievoerende medewerkers in uw bedrijf op de hoogte te stellen. Dat kan heel eenvoudig door het formulier via onderstaande link in te vullen. 

Chi-Ling Chu_1024x606
contactpersonen-blok-Dick-800x450

Dick Voortman
Arbeidsverhoudingen (pensioen)

06 - 10 95 31 65
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt