Houtrotonderzoek
Snel en zonder schade houtrot opsporen, kan dat?
Houtrotonderzoek
Dit project is mogelijk gemaakt door uw jaarlijkse bijdrage aan de Stichting Bedrijfstakheffing.
Houtrot opsporen is een tijdrovende klus. De huidige methode - prikken in het hout - is bovendien ‘destructief’ en niet erg precies. Een betere, snellere en meer betrouwbare inspectiemethode is dan ook zeer welkom. OnderhoudNL heeft hier samen met een aantal lidbedrijven en TNO onderzoek naar gedaan.
Methoden verkennen
Het doel van dit project was om twee of drie veelbelovende alternatieve methoden te verkennen. TNO bundelde bestaande kennis en informatie over onder andere ultrasoon, radar, röntgen, infrarood, hyperspectraal en terahertz-metingen.
Drie technieken
In een eerste verkennend onderzoek beoordeelden de deelnemende bedrijven en TNO deze methoden aan de hand van een aantal criteria: (arbo)veiligheid, toepasbaarheid, betaalbaarheid, snelheid, nauwkeurigheid, robuustheid en niet belastend voor het milieu. Download hier het eindrapport van het verkennende onderzoek of download hier de samenvatting. Het verkennende onderzoek gaf voldoende aanknopingspunten voor een vervolgonderzoek. Besloten werd om verder onderzoek te verrichten op drie technieken:
- Radartechnologie
- Ultrasoon
- Trillingen
Ultrasone techniek
Inmiddels dat vervolgonderzoek afgerond. De ultrasone techniek (geluidsgolven) blijkt veelbelovend te zijn. Om vast te kunnen stellen dat deze techniek op een goede en constante manier houtrot kan waarnemen, wordt deze methode verder onderzocht (valideren). Daarnaast gaan we op zoek naar een leverancier die een dergelijk utrasoon apparaat zou willen en kunnen door-ontwikkelen tot een bruikbaar en betaalbaar instrument voor de bedrijfstak.
Potentie
Edwin Meeuwsen is blij met de resultaten van het onderzoek: “Innoveren zorgt voor nieuwe marktmogelijkheden, motivatie onder de medewerkers, een sterke positie als werkgever en maakt bedrijven weerbaarder. Contactloos houtrot opsporen lijkt misschien nu nog ver weg, maar het onderzoek biedt potentie voor de toekomst.”