Exoskelet

Exoskelet OnderhoudNL en Festool_1024x350

Exoskelet in de onderhoudssector

Exoskelet in de onderhoudssector

In de schilders- en onderhoudsbedrijfstak hebben we te maken met vergrijzing en met veel functies die een zware fysieke belasting kennen. Mogelijk liggen er nieuwe oplossingen in de technologie zoals sensoren en robotica. Dit jaar komt de ExoActive beschikbaar, het exoskelet dat Festool in samenwerking met OnderhoudNL, vakbond LBV en Stichting USAG voor de medewerkers in onze bedrijfstak heeft ontwikkeld.

Langer, gezonder en zonder fysieke klachten werken

Uit de Gezondheids- en Bodychecks die door Arbo Unie en Adaptics zijn afgenomen, blijkt dat langdurige fysieke belasting kan leiden tot een verhoogd ziekteverzuim of gezondheidsklachten. We vinden het belangrijk dat iedereen in de branche gezond naar zijn of haar pensioen toewerkt. Daarom kijken we naar mogelijkheden om de fysieke werkbelasting te verminderen en helpen we bij het ontwikkelen van innovaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Testtraject

Er zijn al exoskeletten in de markt, maar die zijn niet direct geschikt voor onze branche. Daarom zijn we in 2021 een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om een nieuw exoskelet te ontwikkelen dat volledig afgestemd is op de werkzaamheden binnen onze branche. Na een uitgebreid testtraject in samenwerking met Festool en onderzoeker dr. Andreas Argubi-Wollesen van ExoIQ, is inmiddels ExoActive ontwikkeld: het eerste actieve exoskelet in de vakwereld voor bovenhandse werkzaamheden.

Extra portie kracht

De ExoActive zorgt voor een extra portie kracht als de armen moe raken en het ontlast de nek. Het benodigde vermogen is regelbaar, zodat het gerichte ondersteuning biedt waar het nodig is. De ExoActive is licht, gemakkelijk te dragen als een soort rugzak en is in te stellen op individuele lichaamsgrootte. Momenteel is de laatste testfase actief: een aantal medewerkers van OnderhoudNL-bedrijven test het exoskelet in de praktijk. De verwachting is dat het exoskelet eind dit jaar op de markt verschijnt en dus voor iedereen beschikbaar is.

contactpersonen-blok-Dick-800x450

Dick Voortman

Arbeidsverhoudingen (pensioen)
0182 - 571 444 | 06 - 10 95 31 65
Stuur mij een e-mail

contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar

Arbo & Milieu
0182 - 556 128 | 06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Platform D&I

Houdt u zich binnen uw organisatie bezig met ICT? Sluit u aan bij het platform D&I van OnderhoudNL.

Meer over het Platform D&I

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt