Exoskelet

Exoskelet OnderhoudNL en Festool_1024x350

Exoskelet in de onderhoudssector

Exoskelet in de onderhoudssector

In de schilders- en onderhoudsbedrijfstak hebben we te maken met vergrijzing en met veel functies die een zware fysieke belasting kennen. Mogelijk liggen er nieuwe oplossingen in de technologie zoals sensoren en robotica. Sinds 2021 zijn OnderhoudNL, LBV en SUSAG betrokken geweest bij een praktijktest over de inzet en de ontwikkeling van een exoskelet door Festool dat onder andere geschikt zou zijn voor schilders. Aan het onderzoek is  een beperkte financiële bijdrage geleverd vanuit MDIEU.

Langer, gezonder en zonder fysieke klachten werken

Uit de Gezondheids- en Bodychecks die door Arbo Unie en Adaptics zijn afgenomen, blijkt dat langdurige fysieke belasting kan leiden tot een verhoogd ziekteverzuim of gezondheidsklachten. We vinden het belangrijk dat iedereen in de branche gezond naar zijn of haar pensioen toewerkt. Daarom kijken we naar mogelijkheden om de fysieke werkbelasting te verminderen en helpen we bij het ontwikkelen van innovaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Testtraject

Er zijn al exoskeletten in de markt, maar die zijn niet direct geschikt voor onze branche. Daarom zijn we in 2021 een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om een nieuw exoskelet te ontwikkelen dat volledig afgestemd is op de werkzaamheden binnen onze branche. Na een uitgebreid testtraject in samenwerking met Festool en onderzoeker dr. Andreas Argubi-Wollesen van ExoIQ, is inmiddels ExoActive ontwikkeld: het eerste actieve exoskelet in de vakwereld voor bovenhandse werkzaamheden.

Resultaten onderzoek

Tien onderhoudsbedrijven hebben het ontwikkelde exoskelet inmiddels in de praktijk kunnen testen. De conclusie? Het is mooi dat deze vorm van actieve ondersteuning ontwikkeld en getest is, maar ondanks de potentie die het exoskelet heeft, is de huidige uitvoering nog niet op alle fronten perfect voor onze sector. De schilders die bij de deelnemende bedrijven aan het werk gingen met de ExoActive, zien de voordelen ervan. Een greep uit de positieve punten die gerapporteerd worden in het vragenlijstonderzoek van Festool:

  • Het armbereik is een stuk groter.
  • Werkzaamheden boven het hoofd zijn makkelijker vol te houden zonder pijn en verzuring.
  • De krachten worden goed verdeeld over de rug en heupen.
  • Fijn apparaat voor langdurig en repeterend werk zoals schuren en sauzen.

Ook werd er een aantal zaken als niet prettig ervaren tijdens het werken met het exoskelet, zoals bijvoorbeeld:

  • Het exoskelet voelt zwaar aan op de rug en geeft een bepaalde tegendruk
  • Werken voor de borst lastiger omdat de ondersteuning van de armen niet onafhankelijk van elkaar in te stellen is.
  • Het aan- en uittrekken blijkt lastig.
  • Er is verminderde bewegingsvrijheid, vooral op steigers.
  • Het geluid van de compressor van het apparaat.

Doorontwikkeling exoskelet nodig

OnderhoudNL wil de positie van de aangesloten lidbedrijven versterken. Dat doen we onder andere door het aanjagen van innovaties. Innoveren zorgt voor nieuwe marktmogelijkheden, motivatie onder de medewerkers, een sterke positie als werkgever en maakt bedrijven weerbaarder. “OnderhoudNL en SUSAG zien dat het exoskelet potentie heeft”, zo zegt Koen van Domselaar, manager Arbo & Milieu bij OnderhoudNL. “Er zijn in de praktijk toch ook nadelen waardoor het enthousiasme om een exoskelet aan te schaffen nu nog beperkt is. Wij hopen op een verdere doorontwikkeling waarbij de praktische toepasbaarheid van exoskeletten voor onze sector vergroot wordt.”

contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar

Arbo & Milieu
0182 - 556 128 | 06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Platform D&I

Houdt u zich binnen uw organisatie bezig met ICT? Sluit u aan bij het platform D&I van OnderhoudNL.

Meer over het Platform D&I

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt