Verantwoord werken in de kou
U laat uw medewerkers toch niet in de kou staan?
Verantwoord werken in de kou
Buiten werken is heerlijk en is vaak een doorslaggevende factor bij de keuze voor een baan in de schilders- en onderhoudsbedrijfstak. Om het werk veilig en leuk te houden, is het bij extreme weersomstandigheden zoals sneeuw en vorst belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Zo voorkomt u risico’s als onderkoeling, gevoelloosheid in de handen of ongevallen door gladheid.
Wordt het écht extreem weer en is werken onverantwoord en niet meer mogelijk? Weet dan dat u als werkgever onder de cao SAVG onder bepaalde voorwaarden WW kunt aanvragen wegens ‘onwerkbaar weer’. Wij zetten alles over werken in de kou handig voor u op een rijtje.

Onderkoeling voorkomen
De combinatie van wind, kou en regen laat het lichaam extra snel afkoelen. Hierdoor kunnen witte of ‘dode’ vingers en gewrichtsklachten in handen en armen ontstaan. Dit is te herkennen aan tintelingen en een ‘doof’ gevoel in de vingers. Het kan zelfs overgaan in gevoelloosheid en verlies van handvaardigheid.
Dat kan heel gevaarlijk zijn bij werkzaamheden met glas of andere scherpe voorwerpen. Iemand voelt door de kou namelijk niet dat hij zichzelf snijdt. Op langere termijn kan een verstoorde bloedsomloop zelfs zorgen voor onherstelbare schade aan botten, gewrichten, bloedvaten of zenuwen in de handen en armen. Het is dus belangrijk om op tijd de juiste maatregelen te nemen.
Onderkoeling voorkomt u onder andere door uw medewerkers:
❄️goed ventilerende winterkleding te laten dragen, bij voorkeur meerdere lagen. Denk dan aan thermokleding en thermoveiligheidslaarzen met voldoende grip.
❄️voorzichtig te laten zijn met het oppakken van natte metalen materialen zodra de temperatuur rond het vriespunt komt. Blote handen kunnen blijven plakken en er kunnen blaren ontstaan. Dus zorg dat uw medewerkers handschoenen dragen.
❄️een extra set droge kleding (handschoenen, sokken) bij zich te laten hebben.
❄️warme dranken in de pauze te laten drinken in plaats van koude.
❄️de verwarming niet te hoog te laten zetten (rond de 20°C is prima).
❄️even te laten pauzeren en op te laten warmen zodra ze merken dat hun handen of voeten door de kou gevoelloos zijn geworden.
❄️werkzaamheden in de kou af te laten wisselen met werkzaamheden in een warme omgeving.

Gladheid op het werk of onderweg
Gladheid bij sneeuw of vorst kan ontstaan op oppervlaktes zoals steigervloeren, daken, ladders, werkvloeren en rijplaten. Levensgevaarlijk! Beperk de kans op uitglijden door uw medewerkers veiligheidsschoenen met een goede grip te laten dragen, houd de werklocatie netjes opgeruimd en zorg zoveel mogelijk voor droge oppervlaktes. Ook onderweg in het verkeer kan gladheid en slecht zicht ontstaan. Onverwachte verkeersomstandigheden kunnen een langere remweg veroorzaken. Wijs uw medewerkers op de risico’s. Liever iets later op werk dan helemaal niet.

Toolboxmeeting
Voor ieders veiligheid is het belangrijk om te weten welke risico's er zijn bij werken in de kou. En nog belangrijker, welke maatregelen genomen kunnen worden om ook in de kou veilig en gezond te kunnen werken. Gebruik daarvoor onze toolbox 'Werken in de kou'. U kunt de toolbox downloaden als pdf of Powerpointpresentatie, of u bekijkt de toolbox digitaal op ons leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.

WW-aanvragen
Voor het aanvragen van WW bij onwerkbaar weer, geldt een aantal voorwaarden. Zo kan er alleen ‘vorst’-WW worden aangevraagd in de periode van 1 november tot en met 31 maart. Elke dag (vóór 10.00 uur), ook tijdens wachtdagen, moet een melding worden gedaan van onwerkbaar weer. Doet u dit niet, dan verschuiven de wachtdagen. Wij adviseren om elke dag van onwerkbaar weer een print screen te maken van de waarnemingen pagina van het KNMI. U doet de melding via de website van het UWV. De precieze randvoorwaarden van de verschillende situaties staan beschreven in dit cao-artikel.