Vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het opstellen van (tijdelijke) arbeidsovereenkomsten
Vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden bij (tijdelijke) arbeidsovereenkomsten
Zo richting het voorjaar trekt het werk weer aan en zijn er vaak meer handen nodig. Gebruik bij het aannemen van nieuwe medewerkers onze model arbeidsovereenkomsten, voor zowel bepaalde als onbepaalde tijd. Zo voorkomt u problemen en kosten achteraf. Download altijd de meest recente versie van onze website, deze houden wij juridisch up-to-date.
1. Ketenregeling
Bij het aanbieden of verlengen van een tijdelijk contract, moet u rekening houden met de Regeling ketenbepaling van de Wet werk en zekerheid (Wwz) en de afwijkende bepalingen in de Cao SAVG. Doordat voorgaande (uitzend)overeenkomsten meetellen, kan een medewerker eerder recht hebben op een vast contract dan u denkt.
2. Proeftijd
Ook over de lengte van de proeftijd zijn afspraken gemaakt in de cao SAVG. U mag in een nieuwe arbeidsovereenkomst die langer duurt dan zes maanden, een proeftijd opnemen van één maand. Duurt de arbeidsovereenkomst langer dan 12 maanden, dan mag u een proeftijd van twee maanden opnemen in de arbeidsovereenkomst. Een kortere proeftijd mag ook afgesproken worden. Let op: De proeftijd moet schriftelijk vastgelegd zijn!
3. Aanzegplicht
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) eindigt op de afgesproken einddatum. Juridisch gesproken hoeft u deze arbeidsovereenkomst niet extra op te zeggen. U heeft wel te maken met een aanzegplicht. Dit betekent dat u uiterlijk één maand van tevoren schriftelijk aangeeft of de arbeidsovereenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. U vindt hiervoor een modelbrief op onze website. Let op: aanzeggen is iets anders dan opzeggen. Lees hier alles over opzegtermijnen.
4. Concurrentiebeding
In een tijdelijke arbeidsovereenkomst mag u alleen een concurrentiebeding opnemen met een goede schriftelijke onderbouwing vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Let op: bij verlenging van een tijdelijke arbeidsovereenkomst, of de overgang naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, moet u het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeenkomen dan wel uitdrukkelijk vermelden dat het voorgaande beding van toepassing blijft.
5. Ongewenst gedrag
Toont een medewerker ongewenst gedrag (niet houden aan gedragsregels, werkprocedures, vaak te laat komen etc.), dan doet u er goed aan om de medewerker een officiële waarschuwing te sturen. Maak daarbij gebruik van onze speciale modelbrieven. Bewaar een kopie in het personeelsdossier om het verloop van de arbeidsrelatie vast te leggen.
Naar onze modelarbeidsovereenkomsten