Van voeding tot beweging: de pijlers vitaliteit bij Kwekerij Roobeek
Van voeding tot beweging: de pijlers vitaliteit bij Kwekerij Roobeek
Aandacht voor gezond en vitaal werken brengt je niet alleen productieve en gemotiveerde medewerkers. Het kan je ook een mooie erkenning opleveren. Dat overkwam Kwekerij Roobeek. Dit bedrijf won namelijk dit jaar de Stigas Gezond en Vitaal Werken Publieksprijs, een begrip in agrarisch en groen Nederland. Directeur Frank Deriet is trots én bescheiden: “we willen gewoon bij iedereen het beste naar boven halen.” Lees hoe schilders- en onderhoudsbedrijven daarvan kunnen leren.
(foto's Roobeek Group)
Voeding, beweging en ergonomie, dat zijn de pijlers van vitaliteit binnen de Roobeek Group. Deze Limburgse onderneming telt 7 bedrijven, waaronder Kwekerij Roobeek, gespecialiseerd in haagplanten. Er wordt gewerkt met liefde voor planten én mensen. Een groot deel van de medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. “We hebben oog voor de diversiteit van mensen en willen bij iedereen het beste naar boven halen”, vertelt Frank. “Daar hoort bij dat we goed voor onze medewerkers zorgen.”
Gezond en vers
Die goede zorg binnen Roobeek blijkt wel als je inzoomt op die drie pijlers: voeding, beweging en ergonomie. Dagelijks staat er een uitgebreide saladebar klaar in de kantine en wordt er verse soep gemaakt. Op alle afdelingen wordt wekelijks fruit bezorgd. Bewegen wordt gestimuleerd met wandelingen in de pauze en ‘kantoorfietsen’. “Dagelijks lopen we ook met de groep ouderen voor wie we ‘zorgboer’ zijn, een rondje over de kwekerij”, vult Frank aan. “Het klinkt allemaal simpel, maar dit soort activiteiten helpen onze medewerkers om zich fitter te voelen. We sponsoren ook een hardloopteam en een voetbalelftal vanuit de collega’s.”
Veilig
Veel aandacht besteedt het bedrijf ook aan fysieke belasting en veiligheid. Zo zijn alle stoelen en tafels zijn elektrisch verstelbaar voor een juiste werkhouding die het lichaam minder belast. Nieuwe collega’s krijgen binnen de eigen Roobeek Academy een onboardingcursus waarin ze – zo nodig in hun eigen taal – kennismaken met de veiligheidsmaatregelen.
Work hard – play hard
Elke medewerker kan zichzelf zijn binnen Roobeek, dat zorgt voor een fijne werksfeer, veel collegialiteit en saamhorigheid. “Het is zeker niet zo dat we onze mensen ‘pamperen’”, aldus Frank. “Het is work hard – play hard. Als je klaar bent met je werk voor de dag, ga dan gerust naar huis. Die vrijheid heb je. Maar het kan ook nodig zijn dat we met z’n allen nog even een extra tandje moeten bijzetten.” ‘Play hard’ betekent dat er ook ruimte is om te feesten: vier keer per jaar organiseert Roobeek voor al haar medewerkers een feest. En uiteraard was het winnen van de prijs ook een feestje waard.
Succesvol
Alle inspanningen voor een gezonde, veilige en prettige werksfeer binnen het bedrijf werpen hun vruchten af. “De productiviteit is uitstekend en het ziekteverzuim onder het reguliere personeel is laag”, zeg Frank. “Dat laat zien dat een sociale instelling hand in hand kan gaan met commercieel succes. We merken ook dat we geen moeite hebben om aan mensen te komen. Juist die sociale insteek spreekt aan.” Alle reden dus om vooral op deze voet verder te gaan. Het bedrijf streeft ernaar elke activiteit te ondersteunen die iets toevoegt aan de vitaliteit van de medewerkers. De inspiratie daarvoor komt veelal vanuit de organisatie. Daarmee wordt vitaliteit breed gedragen. “We luisteren goed naar onze medewerkers en hebben een ideeënbusje waar wekelijks wel een nieuw idee in zit. Zo hebben we tegenwoordig de Kanjer van het Kwartaal-verkiezing, met steeds een foto van een andere kanjer die rondgaat. Die aandacht levert altijd leuke reacties op.”
Tip van Frank: Ga niet op trends af maar op je mensen en je eigen intuïtie.
|
Roobeek laat zien dat aandacht voor vitaliteit loont voor je medewerkers én ook voor je bedrijf. Ongeacht in welke branche je actief bent. Hoe ga jij zorgen voor een gezondere, productievere werkomgeving?
Hoe vitaal is Frank zelf?
“Ik wandel wekelijks zo’n 5 uur. Die beweging heb ik nodig vanwege mijn reuma. Ik werk veel, maar met plezier. Je merkt dat je een andere mindset krijgt binnen zo’n grote diversiteit aan mensen. Dat helpt om zaken te relativeren.”
Dit project is met MDIEU-subsidie (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontwikkeld door SUSAG in opdracht van OnderhoudNL en LBV.