Nieuws_1024x175

Derde cao-onderhandelingsronde over financiële arbeidsvoorwaarden

Derde cao-onderhandelingsronde over financiële arbeidsvoorwaarden

Op dinsdag 28 september kwamen cao-partijen voor de derde keer bijeen om te onderhandelen over de nieuwe CAO SAG. Vooral de ‘financiële’ arbeidsvoorwaarden zijn besproken: generatiepact, Regeling vervroegd uittreden (RVU), wachtdagen, 40-urige werkweek en lonen. Ook stonden we stil bij de overige punten van cao-partijen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om een totaalpakket van afspraken.

cao - 1024x606
cao - 1024x606

Beschikbaar budget vaststellen

Bij de financiering voor het generatiepact (80% werken, 90% loondoorbetaling en 100% pensioenopbouw) en de RVU is sprake van een heffing van een percentage over de loonsom. Discussie ontstond over de vraag hoe hoog de loonsom is en of het gaat om de loonsom ínclusief of éxclusief UTA. Wat betreft RVU kunnen partijen zich vinden om een beschikbaar budget vast te stellen met de vraag of dit inclusief of exclusief (hopelijk) te verkrijgen subsidies/bijdragen is. Hierbij gaat het om subsidies/bijdragen van bijvoorbeeld het ministerie van SZW (in het kader van een activiteitenplan op grond van de regeling MDIEU).

Discussie over effect wachtdagen

Wat betreft generatiepact lijken partijen zich te kunnen vinden om ook hier een budget van tevoren vast te stellen en om de ingangsleeftijd van de generatiepactregeling op 60 jaar te zetten. Verder is gesproken over de eerste wachtdag. Partijen zijn het erover eens dat het schrappen van de eerste wachtdag ongeveer 0,40% kost. We verschillen echter van mening over het effect. Tot slot een 40-urige werkweek. We hebben dit ingebracht om het verlies van productie door RVU en het generatiepact enigszins te compenseren. Medewerkers bouwen vrije tijd op die ze kunnen laten uitbetalen of opnemen. Discussie ontstaat over de vraag hoeveel vrije tijd wordt opgebouwd. Die discussie wordt vervolgd.

Volgende ronde op 5 oktober

Reactie van de bonden op de looneis is dat die afhankelijk is van de overige, nog niet besproken onderwerpen, zoals: wel/niet doorbetalen van schooldagen door leerlingen, verplichte scholingsdagen, werken bij hitte, wintersluiting, wel/geen minimumtarief voor zzp’ers, de hele cao SAG van toepassing verklaren op uitzendkrachten en dat de werkgever moet controleren of de uitzendkracht de juiste arbeidsvoorwaarden krijgt van het uitzendbureau. De bonden zijn welwillend om na te denken over arbeidstijden voor specifieke sectoren zoals industriële bedrijven. Tijdens de volgende onderhandelingsronde op 5 oktober gaan we hier verder over praten.

Bekijk hier de stand van zaken over de cao-onderhandelingen 2021
contactpersonen-blok-Dick-800x450

Dick Voortman
Arbeidsverhoudingen (pensioen)

06 - 10 95 31 65
Stuur mij een e-mail

Chi-Ling Chu_1024x606

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt