Pay-off header OnderhoudNL

Voorkom de risico's van schijnzelfstandigheid door gebruik van de zzp-modelovereenkomst

Voorkom de risico's van schijnzelfstandigheid door gebruik van de zzp-modelovereenkomst

Huurt u regelmatig zelfstandigen in? Leg dan de gemaakte afspraken, voorwaarden en uit te voeren werkzaamheden goed vast in een modelovereenkomst. Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst namelijk actief handhaven op schijnzelfstandigheid en kunnen zij u als opdrachtgever of opdrachtnemer naheffingen opleggen.

Checklist ‘Zzp of nee?’: 10 punten om schijnzelfst
Checklist ‘Zzp of nee?’: 10 punten om schijnzelfst

Als ondernemer gedragen

In de kern is een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) een ondernemer die bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Daarnaast moet een zzp'er zich als ondernemer gedragen: dus zelf investeren in bedrijfsmiddelen en deze ook altijd gebruiken, zelf bedrijfsrisico's dragen en zelf tarieven vaststellen. Voor veel zzp’ers is dit geen enkel probleem.

Verlies van inkomen bij ziekte of weinig werk

Wanneer een door u ingehuurde zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld werkt onder uw directe aansturing, of hetzelfde werk doet als uw medewerkers in loondienst, dan is er sprake van schijnzelfstandigheid.  De zzp’er lijkt op een medewerker, maar draagt wel de risico’s van een zelfstandig ondernemer. Denk aan verlies van inkomen bij ziekte of weinig werk, en geen automatische pensioenopbouw.

Nieuwe regelgeving

De overheid wil die schijnzelfstandigheid tegengaan omdat dit soort arbeidsrelaties leiden tot oneerlijke situaties en de concurrentie op arbeidsvoorwaarden verstoren. Er wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving (wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden VBAR) waarmee nog duidelijker moet worden of iemand als medewerker in dienst is (met een arbeidsovereenkomst) of ingehuurd is als zelfstandige (met een overeenkomst).

Criteria

Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn en niet alle kenmerken wegen even zwaar. De criteria die door de Belastingdienst worden gehanteerd zijn ook vastgelegd in de publicatie van de Rijksoverheid ’Zzp ja of nee?’ die u hier kunt downloaden. OnderhoudNL voorziet wel problemen met sommige criteria die hierin gehanteerd worden. Wij zijn hierover in overleg met de Belastingdienst.

Webinar

Wilt u weten wat dit allemaal voor gevolgen voor u heeft? Meld u dan hier aan voor ons webinar ‘Handhaving op schijnzelfstandigheid’ op dinsdag 12 november om 16.00 uur. Heeft u nu al vragen waar u tijdens het webinar graag een antwoord op wilt? Geef deze dan vooraf aan ons door via dit formulier.

banner - Webinar handhaving op schijnzelfstandigheid 2024_1096x324.jpg

Gastsprekers zijn:

  • Boris Emmerig, partner bij Holla Legal & Tax en gespecialiseerd in loonbelasting en fiscale procedures.
  • Dick Voortman vertelt op welke manier OnderhoudNL helpt bij wettelijke verplichtingen van de Wet DBA.
  • Peter Huijser van OnderhoudNL Partner Meestersgilde geeft praktische tips voor bedrijven die zzp’ers inhuren.
Gebruik onze ZZP-Modelovereenkomst (goedgekeurd tot april 2026)
Jeroen van Dorp_800x450

Jeroen van Dorp
Projecten en Partners
06-208 348 71 | Stuur mij een e-mail

contactpersonen-blok-Ledenadvies_800x450

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt