Druk bezochte ALV baant de weg voor nieuwe strategie OnderhoudNL
Druk bezochte ALV baant de weg voor nieuwe strategie OnderhoudNL
In de Domtorenzalen van hotelier Van der Valk in Utrecht was het gisteren een drukte van belang. De aan elkaar geschakelde vergaderzalen waren nét genoeg om de ca. 107 aanwezigen een plek te geven. Er stond ook wel wat op de agenda: de hoofdlijnen van de nieuwe strategie voor de vereniging. Tot stand gekomen door 15 werksessies met vertegenwoordigers uit alle sectoren. De besluitvorming hierover was het laatste agendapunt en werd afgesloten met applaus. De nieuwe strategie kan worden uitgewerkt!
Arbeidsproductiviteit
De besloten ledenvergadering begon na een imponerend overzicht van ’10 jaar OnderhoudNL’ en de opening door voorzitter Henk den Boer. Macro-econoom Edin Mujagic, bekend van BNR-radio, gaf een beschouwing op mondiaal niveau. Hij vertelde dat arbeidsproductiviteit de allesbepalende grootheid is voor de economie van een land.
Europa, maar ook Nederland, zakt weg op de ladder van goed scorende landen qua arbeidsproductiviteit. Ondernemers zullen goed om zich heen moeten kijken naar mogelijkheden die de arbeidsproductiviteit kunnen laten stijgen. Natuurlijk horen automatisering en digitalisering daarbij, maar ook innovaties. Mujagic hield de zaal voor dat we in een ‘gouden eeuw’ leven, bovenop een broeinest van innovaties. Het tempo waarin veranderingen plaatsvinden is enorm. We profiteren er, ook economisch, nog te weinig van. Hiermee spoorde Mujagic de zaal aan.
Revival van de winterdip?
Vervolgens belichtte OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt ‘de economie’ van de sector. Dit deed hij aan de hand van de laatste cijfers uit de BrancheBarometer van OnderhoudNL. Al sinds 2004 geeft deze halfjaarlijkse ‘thermometer’ de trends aan voor de omzetverwachting en werkgelegenheid.
Spruijt: “De jaren voor Corona leken we als sector van de ‘winterdip’ af. Zowel de omzet als de werkgelegenheid bleven boven de ‘0-lijn’. We zien de afgelopen drie laagseizoenen echter, dat deze inzakking weer lichtelijk terug is. Een aandachtspunt! Ook de werkvoorraad is, vergeleken met vorig laagseizoen iets teruggelopen. Wat nog niet teruggelopen is, is de behoefte aan medewerkers. Was er vorig jaar rond deze tijd een gemiddelde vacaturebehoefte van 6,6 per bedrijf, nu is dat 6,4 fte. De helft van deze behoefte bestaat uit allround medewerkers.
Nieuw contributiestelsel
Dan begint de ALV pas echt. De jaarrekening van vorig jaar en de vooruitblik op de jaarcijfers dit jaar, brengen een structureel tekort met zich mee. Reden voor het ontwikkelen van een nieuw, evenwichtiger contributiestelsel. De plafonering uit 2014 zorgt voor een ‘hick-up’ in de bekostiging van alle activiteiten en moet plaatsmaken voor de nieuwe realiteit voortkomend uit onder andere de consolidatie in de sector. In 2014 was 50 miljoen een magische omzet, vandaag de dag wordt de 100 miljoen ruimschoots overschreden. Een contributie naar draagvermogen is dan ook logisch.
Het was ook dit punt dat kort voor de vergadering nog een ingekomen stuk van de sectorbesturen Vastgoed en Schilders naar de leden opleverde. Daarin schetsten zij de motivatie voor een snelle invoering van het aangepaste contributiestelsel. Het bestuur en de RvT van OnderhoudNL besloten echter het jaar 2025 te willen afwachten omdat er “… twee grote zaken zijn die enorm van invloed zijn op dat stelsel. Ten eerste de uitwerking van de hoofdlijnen van de strategie. Ten tweede de indaling van de BTH in de begroting van OnderhoudNL”, gaf Spruijt vanaf het podium aan. “Het gaat bij beide zaken om een dusdanig substantiële impact op de totale begroting, dat men dit eerst verwerkt wil zien voordat een nieuw contributiestelsel wordt ingevoerd dat weer jaren mee moet gaan”.
Benoemingen
In het verlengde van de begroting lag ook het afscheid van penningmeester Ludwig Smits die na 15 jaar bestuurder te zijn geweest in alle beschikbare landelijke besturen die de bedrijfstak kent, afscheid nam. Als waardering ontving Smits het ere-lidmaatschap van OnderhoudNL.
Joep Burghouts werd door de zaal ontvangen als nieuwe penningmeester.
Ook nam bestuurder Amy Davidson afscheid van het hoofdbestuur, waarvan zij sinds 2019 deel uitmaakte en de portefeuille cao bestierde, overigens met ook weer Ludwig Smits. Hierdoor ontstond een vacature in het hoofdbestuur waarvoor Rob Hagemans door de aanwezigen tijdens de ALV werd benoemd.
Eerder stemde de zaal al in met de tweede termijn van RvT-voorzitter Iman Koster, die de gelegenheid te baat nam om aan te geven hoe trots de leden mogen zijn op de vereniging met een dergelijk bestuur en bureau.
Cao-proces
Omdat OnderhoudNL aan de vooravond staat van de voorbereidingen voor een nieuwe cao, heeft beleidsmanager Dick Voortman de zaal meegenomen naar het cao-proces en de aandachtspunten.
Hij drukte de zaal op het hart dat de inhoud bepaald wordt door de leden en dat dus het ophalen uit de regio bovenaan staat. Binnenkort gaan daar sessies voor van start.
Nieuwe strategie
Maandenlang is er in werksessies op vijf thema’s gewerkt door de sectorbestuursleden aan het bepalen van de nieuwe strategie. Per thema waren er telkens drie sessies. De regie lag bij Dorien van der Heijden van Lobster Company. Dorien had eerder de zelfevaluaties van RvT, bestuur en sectorbesturen begeleid en kent de organisatie. De uitgangspunten voor de uitwerking per thema werden door Dorien in een vraaggesprek met de zaal gedeeld.
Ledenbinding versterken |
- Accountmanagers
- Uitbouwfunctienetwerken
- Aanvalsplan ozp-markt
- Kwaliteitscriteria
- Binding jonge generaties
|
Focus in dienstverlening |
- Afwegingskader
- Lobby-agenda en portfolio
- Ontwikkeling nieuwe producten en diensten
- Informatie op maat
|
Effectiever samenwerken |
- Uitbreiding HB
- Ketensamenwerking stakeholders
- Sectormanagers & beleidsmanagers
- Sectoroverstijgende events
|
Evenwichtiger contributiemodel |
- Inrichting op draagvermogen
- Geen aftopping
- BTH in begroting OnderhoudNL
- Lage drempel t.b.v. brede vertegenwoordiging
|
Geen driejarige begroting
De ALV werd afgesloten met het belangrijkste agendapunt: de vertaling van de hoofdlijnen van de strategie naar een begroting. Vanwege het ‘uitwerkingsjaar’ heeft bestuur en RvT besloten een éénjarige begroting aan de ALV te presenteren in plaats van de traditionele driejarige begroting. Dat werd daarmee meteen de reden voor het niet tegelijkertijd kunnen en willen invoeren van een nieuw contributiestelsel. “We hebben écht het komend jaar nodig om de hoofdlijnen uit te werken en de indaling van de BTH in de begroting van OnderhoudNL op financieel effect te beoordelen. Het nieuwe stelsel ligt klaar”, zei Spruijt, “en we gaan dat volgend jaar toetsen en aanpassen naar die werkelijkheid.”
Meer over de organisatie OnderhoudNL