Dé oplossing om schijnzelfstandigheid te voorkomen bent u zelf
Dé oplossing om schijnzelfstandigheid te voorkomen bent u zelf
De aankondiging van de Belastingdienst dat zij vanaf 1 januari 2025 gaan handhaven op schijnzelfstandigheid, brengt flink wat onrust teweeg. En terecht, want de eventuele naheffing en boete kunnen aardig oplopen, zowel voor de werkgever als voor de zzp’er. Veel partijen zeggen ‘dé oplossing’ te hebben en beweren dat u geen enkel risico loopt. Trap er niet in: schijnzelfstandigheid voorkomt u alleen wanneer uw arbeidsrelatie met de ingehuurde zzp’er aan een aantal voorwaarden voldoet! Wij zetten het nog eens helder voor u op een rijtje.
Als ondernemer gedragen
Een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) is een ondernemer die bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Daarnaast moet een zzp'er zich als ondernemer gedragen: dus zelf investeren in bedrijfsmiddelen en deze ook altijd gebruiken, zelf bedrijfsrisico's dragen en zelf tarieven vaststellen. Voor veel zzp’ers is dit geen enkel probleem.
Verlies van inkomen bij ziekte of weinig werk
Wanneer een door u ingehuurde zzp'er bijvoorbeeld werkt onder uw directe aansturing, een oproepcontract heeft, of hetzelfde werk doet als uw medewerkers in loondienst, dan is er sprake van schijnzelfstandigheid. De zzp’er lijkt op een medewerker, maar draagt wel de risico’s van een zelfstandig ondernemer. Denk aan verlies van inkomen bij ziekte of weinig werk, en geen automatische pensioenopbouw.
Wat kunt u doen?
Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, kunt u een aantal stappen nemen:
Als opdrachtgever:
- Gebruik overeenkomsten: Zorg dat er duidelijke en goed opgestelde overeenkomsten zijn tussen uw bedrijf en de zzp'ers. Deze overeenkomsten moeten duidelijk maken dat het om een opdracht op projectbasis gaat en niet om een dienstverband. Let op: ongeacht wat u van tevoren ook vastlegt, het is de feitelijke situatie die telt.
- Moedig zzp'ers aan om zich als ondernemer te gedragen: dus meerdere opdrachtgevers hebben, hun eigen bedrijfsrisico dragen en actief bezig zijn met acquisitie.
Als zzp’er:
- Vermijd te veel afhankelijkheid van één opdrachtgever: als u langdurig en bijna exclusief voor één opdrachtgever werkt, loopt u een groter risico om als schijnzelfstandige te worden gezien. Probeer te zorgen dat u voldoende andere opdrachtgevers heeft.
- Werk niet te veel op dezelfde manier als een medewerker in dienst van uw opdrachtgever: gebruik uw eigen materialen en gereedschappen, bepaal uw eigen werktijden en voer geen reguliere medewerkerstaken uit zoals bijvoorbeeld aanwezigheidsregistraties.
Hulpmiddelen
Schijnzelfstandigheid brengt het risico op naheffing van achterstallige loonbelasting, sociale premies etc. met zich mee. Zowel voor opdrachtgevers als zzp’ers. Zorg daarom dat u een correcte arbeidsrelatie met de ingehuurde zzp’er heeft. Om u daarbij te helpen hebben we een aantal handige hulpmiddelen voor u beschikbaar:
Nogmaals (we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken): de feitelijke situatie telt, wat u van tevoren ook vastlegt!
Kijk voor meer informatie op ‘Zzp-ja-of-nee?’