Netwerkbijeenkomst op 7 december: wordt circulair glas de nieuwe realiteit?
Netwerkbijeenkomst op 7 december: wordt circulair glas de nieuwe realiteit?
Isolatieglas hergebruiken is de toekomst. Niet alleen vanwege grondstofproblemen en regels omtrent energiebesparing en CO2, maar ook omdat circulair ondernemen kansen biedt in een veranderende markt. Bent u benieuwd naar de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van hergebruikt isolatieglas en wilt u weten wat circulair glas voor uw bedrijf kan betekenen? Kom dan naar de netwerkbijeenkomst ‘Circulair glas - de nieuwe realiteit’ op donderdag 7 december in Stadion Galgenwaard in Utrecht.
Verdienmodellen
Verouderd isolatieglas eindigt vaak in relatief laagwaardige toepassingen als glaswol of verpakkingsmateriaal. Zonde, als u bedenkt hoeveel energie het kost om glas te maken. In Hergebruikt isolatieglas ontwikkelen onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met bedrijven strategieën voor hergebruik van oud isolatieglas. Belangrijke voorwaarde is dat hergebruikt, verbeterd isolatieglas niet duurder mag zijn dan nieuw isolatieglas met dezelfde isolerende werking. ‘Met de inzichten uit het project kunnen bedrijven straks nieuwe verdienmodellen ontwikkelen’, zegt Ed Melet, hoofdonderzoeker bij de HvA en projectleider. ‘Denk bijvoorbeeld aan een extra service voor het upgraden van glas bij renovatieprojecten.’
Isolatiewaarde
Tijdens de netwerkbijeenkomst op 7 december, waarbij alle geïnteresseerde leden van OnderhoudNL welkom zijn, worden de onderzoeksresultaten besproken. Het projectteam heeft drie soorten (isolatie)glas tegen het licht gehouden: glas uit de periode 1980-1995, HR+-glas geplaatst tussen 1990 en 2010 en hoogrendementsglas (HR++). De onderzoekers testen hierbij verschillende (combinaties van) strategieën om de isolatiewaarde te verbeteren. Deze lopen uiteen van het aanbrengen van isolerende folies en het opnieuw vullen van de luchtspouw met edelgas tot het plaatsen van een extra glasblad. Praktijkpartners zoals bijvoorbeeld OnderhoudNL-lid Hemubo, delen hun ervaring met hergebruik van vlakglas en bespreken welke commerciële mogelijkheden dit biedt voor hun bedrijf en mogelijk dus ook voor úw bedrijf. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Programma
12.30 - 13.00 uur: |
Inloop, mogelijkheid tot eten broodje |
13.00 - 15.00 uur: |
- Welkom - Cor Wittekoek (Vlakglas Recycling Nederland) en Ed Melet (Hogeschool van Amsterdam)
- Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van circulair vlakglas? - Esther Geboes (VU Brussel)
- Hoe kansrijk is hergebruik van isolatieglas als totaalpakket? – Elke van Nieuwenhuijzen (HvA) vertelt over de belangrijkste inzichten na meting van bijna 1000 HR++ ruiten
- Is hergebruikt vlakglas even sterk als nieuw vlakglas? - Christian Louter (TU Delft)
- Ervaringen uit de praktijk – Panelgesprek
Glasbedrijven, een circulaire sloper, een bouwbedrijf (gespecialiseerd in onderhoud & renovatie) en twee vastgoedeigenaren geven een kijkje in hun keuken: hoe werken zij al met hergebruik van vlakglas?
|
15.00 - 15.30 uur: |
Netwerkmoment met koffie / thee |
15.30 - 16.45 uur: |
Rondleiding door Stadion Galgenwaard, compleet met speech van voetbaltrainer en oud professional Gert Kruys |
16.45 - 18.00 uur: |
Netwerkborrel
|
Duurzame innovaties
OnderhoudNL Glas houdt u graag op de hoogte van alle duurzame innovaties in de glassector zodat u als professioneel glaszet- en onderhoudsbedrijf altijd goed geïnformeerd bent. Zo organiseerden wij op woensdag 29 maart een Glas Event bij circulair glasproducent isoMax in Hilversum. Lees hier het terugblikverslag van deze zeer geslaagde dag.
Aanmelden voor de netwerkbijeenkomst op 7 december