Pay-off header OnderhoudNL

Deelnemers Kenniskring bezoeken winnaar SchildersVakprijs Jachtslot Mookerheide

Deelnemers Kenniskring bezoeken winnaar SchildersVakprijs Jachtslot Mookerheide

Na Paleis Het Loo, Escher in het Paleis, het Rijksmuseum en de Domtoren, was het donderdag 29 februari tijd voor een bezoek aan Jachtslot Mookerheide. De restauratie van het jachtslot is begin 2021 van start gegaan. De circa 40 deelnemers werden meegenomen in de verhalen achter deze restauratie. Zowel de aannemer, uitvoerder als opdrachtgever kwamen aan het woord. Een rondleiding maakte het bezoek compleet. De Kenniskring Restauratieschilders is door de deelnemers gewaardeerd met maar liefst een 8,8! 

IMG_7616
IMG_7616

Updates OnderhoudNL 

De deelnemers worden na de netwerklunch welkom geheten door sectormanager Ferdinand Wieman die updates deelt vanuit OnderhoudNL Restauratieschilders. Hij heeft het onder andere over het beleidsplan 2024, de ledenontwikkeling, ketensamenwerking, klimaat- en energietransitie, het promoten van ERM, lobbyactiviteiten en het stimuleren van opleidingen (NCE). Ook werd de ledentevredenheid gemeten. Sector Restauratieschilders werd beoordeeld met een 8,4 en een overgrote meerderheid (circa 80%) geeft aan dat die ledentevredenheid in de afgelopen 3 jaar (sterk) is toegenomen. De overigen reageerden neutraal.  

Subsidieregelingen 

Daarna is het woord aan Arno Schut subsidieadviseur bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Hij geeft een toelichting op de twee subsidiestromen: de woonhuisregeling en de SIM subsidie. En hij geeft onder andere antwoord op vragen zoals: ‘Wat zijn de voorwaarden van de regelingen en hoe werken ze?’ ‘Hoeveel subsidie is er beschikbaar?’ en ‘Wanneer heeft een rijksmonument een woonfunctie?’  

Opdrachtgever Natuurmonumenten 

Wineke Allersma, adviseur gebouwd erfgoed bij opdrachtgever Natuurmonumenten, geeft een kijkje in de historie van Jachtslot Mookerheide. In 1902 laat Jan Jacob Luden het indrukwekkende jachtslot bouwen naar ontwerp van de gebroeders Leeuw. In 1947 betrekken de Zusters van Dominicanessen van Bethanië het jachtslot. In 1985 krijgt Natuurmonumenten het beheer over het landgoed en het jachtslot. In 2021 start een grootschalige restauratie die eind 2023 geheel is afgerond. Ze geeft aan hoe waardevol ERM in dit traject is geweest. Haar verhaal wordt geïllustreerd met prachtige oude foto’s.

Hoofdaannemer Van Dinther 

Na de pauze krijgt Jan Rovers van hoofdaannemer Bouwbedrijf Van Dinther het woord en neemt de deelnemers mee in de restauratie van het jachtslot. Van de voorbereidingen tot de oplevering. Het eerste contact vond plaats in april 2020. In juli 2020 volgt de eerste opdracht. Verduurzaming speelt een grote rol bij de restauratie o.a. door middel van het plaatsen van nieuwe houten rolluiken, het plaatsen van isolatieglas en vloer- en dakisolatie. De officiële opening is 20 april 2024.  

Het schilderwerk 

Een deel van het schilderwerk is gedaan door Schildersbedrijf De Jongh Waardenburg die daar de Nationale Schildersvakprijs 2023 mee wonnen. Richard van Mierlo, Ronnie van Weelden en Rob Bremer vertellen alles over het schilderwerk en vooral ook over de vele uitdagingen die ze tijdens deze restauratie tegenkwamen. Het verhaal wordt ondersteund door mooie foto’s van de werkzaamheden. Tijdens de rondleiding laat Schildersbedrijf De Jongh de deelnemers het resultaat zien van al hun werk. De middag wordt afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

Bekijk hier de presentaties

 

Bekijk hier het fotoalbum van de kenniskring
Ferdinand Wieman_800x450

Ferdinand Wieman
Glas, Industrieel, Restauratieschilders en Vastgoed

06 - 27 53 48 06
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt