Verplichte registratie gevaarlijke stoffen voortaan eenvoudig te regelen in branche RI&E OnderhoudNL
Verplichte registratie gevaarlijke stoffen voortaan eenvoudig te regelen in branche RI&E OnderhoudNL
Om aan de wettelijke eisen voor het werken met gevaarlijke stoffen te kunnen voldoen, hebben we als eerste branche in Nederland een unieke module ontwikkeld die geïntegreerd is in onze branche RI&E. U kunt de module ook als verdiepende stoffen-RI&E naast uw eigen RI&E gebruiken. Hoe u de module toepast, leert u in de training ‘Gevaarlijke stoffen – goed geregeld!’. Wegens MDIEU-subsidie kunnen de eerste 240 bedrijven kosteloos aan de training deelnemen.
Lastige klus
Omgaan met gevaarlijke stoffen is een flinke uitdaging, zo weet ook manager Arbeidsomstandigheden & Milieu Koen van Domselaar van OnderhoudNL: “Bedrijven moeten veel doen en het is ook best ingewikkeld. Vooral het inventariseren van de gevaarlijke stoffen, het vaststellen van het blootstellingsniveau en de toetsing aan grenswaarden is een lastige klus. Dat kun je haast niet zelf”, stelt Van Domselaar. “Daarvoor heb je veelal de kennis van een arbeidshygiënist of dure software nodig. En daarom hebben wij een speciale module bedacht”.
Verplichte stappen
Bij het werken met en blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen, bent u als bedrijf wettelijk verplicht een aantal stappen te ondernemen. Denk aan:
|
- Eigenschappen vastleggen
- Kankerverwekkende stoffen
- Autorisatie en restrictie
|
|
- Blootstellingsniveau
- Meten of schatten
- Toetsen aan grenswaarden
|
|
- Maatregelen met gezond verstand
- Arbeidshygiënische strategie
- Blootstellingsscenario VIB
|
|
- Veranderingen en signaleren
- Voorlichting en instructies
- Medisch onderzoek
|
Handige tool
De tool die Arboplaats voor OnderhoudNL heeft ontwikkeld is door TNO gevalideerd en wordt als module gekoppeld aan de branche RI&E. Alle stappen bij het werken met gevaarlijke stoffen, moeten namelijk in de RI&E aantoonbaar zijn. Is dat niet het geval, dan loopt u het risico op een boete. Met deze unieke tool nemen we ondernemers veel werk uit handen om te voldoen aan de regels. Bovendien levert het u een aanzienlijke kostenbesparing op ten opzichte van de huidige gevaarlijke stoffen registratiesystemen die in de markt beschikbaar zijn.
Training
Om te leren hoe u met de module werkt, organiseren we de training ‘Gevaarlijke stoffen – goed geregeld!’. Dankzij MDIEU-subsidie (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met Stichting USAG, worden in 2024 en 2025 dertig trainingen ingepland waar 240 bedrijven kosteloos aan kunnen deelnemen. U krijgt daarmee direct toegang tot de gevaarlijke stoffen-module. Ook de licentiekosten zijn voor het eerste jaar gedekt, daarna geldt een aantrekkelijk ledentarief.
Wilt u aan de slag met de gevaarlijke stoffen-module en als eerste profiteren van de kosteloze training en licentie tot eind 2025?
Bekijk de training 'Gevaarlijke stoffen - Goed geregeld!'