Opleiding Restauratieschilder vernieuwd en in augustus van start
Opleiding Restauratieschilder vernieuwd en in augustus van start
Komend schooljaar 2024/2025, kan de vernieuwde opleiding Specialist Schilderen/Restauratie- en Decoratieschilder van start. Na zorgvuldige discussie en terugkoppeling naar de achterban, vooral met inbreng door ondernemers en bestuursleden van OnderhoudNL Restauratieschilders, is het kwalificatiedossier herzien en inmiddels goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Kwalificatiedossiers
Opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn beschreven in Kwalificatiedossiers, ofwel KD’s in onderwijstermen. De SBB, de organisatie die ook de erkenning als leerbedrijf afgeeft, beheert deze KD’s. En houdt in de gaten dat deze opleidingen ook actueel blijven door eens in de vijf jaar aan de branche te vragen of de opleiding nog moet worden herzien. Die vraag wordt ook aan het onderwijs gesteld. Als de branche of het onderwijs aangeeft dat er veranderingen zijn, dan wordt een onderhoudstraject gestart. Dit is nu ook met het Kwalificatiedossier Specialist Schilderen / Restauratie- en Decoratieschilder gebeurd.
Werkgroep
Aan het begin van zo’n onderhoudsproces wordt een werkgroep samengesteld. Deze bestaat uit mensen uit de beroepspraktijk, waarbij wij bestuursleden van de OnderhoudNL Restauratieschilders bereid hebben gevonden om hun kennis van de huidige beroepspraktijk in te brengen. En mensen uit de scholen die de opleiding aanbieden. De SBB zorgt ervoor dat het project loopt en tot een goed einde wordt gebracht.
De basis: een nieuwe beschrijving van het beroep
De werkgroep begint met een beschrijving van het beroep van vandaag. Daarbij wordt rekening gehouden met informatie over de arbeidsmarkt en trends en ontwikkelingen die in de markt worden gezien. Zo is nu de rol en positie van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) beschreven. Daarna gaat de werkgroep met de genoemde inbreng aan de slag.
Meer onderscheid maken
In de werkgroep ontstond een stevige discussie over de vraag of er een splitsing moest worden aangebracht tussen decoratieschilderwerk en restauratieschilderwerk. Uiteindelijk is na een zorgvuldige discussie en terugkoppeling naar de achterban besloten om het KD als één document te laten bestaan, maar wél meer onderscheid te maken tussen decoratie- en restauratieschilderwerk. Dit is gebeurd door steeds te beschrijven in welke context van het beroep bepaalde dingen worden aangeleerd. Dus of het te maken heeft met decoratieschilderwerk en/of restauratieschilderwerk.
Zorgvuldig
Een proces dat heel zorgvuldig is doorlopen en daarom veel tijd en energie heeft gekost. Inmiddels is het zover, de minister van OCW heeft het nieuwe KD goedgekeurd. Dat betekent dat de vernieuwde opleiding het komend schooljaar van start kan gaan (augustus 2024). In het kwalificatiedossier Specialist schilderen zijn, kort gezegd, de volgende wijzigingen aangebracht:
- Het kwalificatiedossier blijft bestaan uit één kwalificatie. Daarbij worden twee verschillende contexten beschreven, te weten decoratie en restauratie. Waar van toepassing is de schrijfwijze decoratie 'of' restauratie toegepast. Een voorbeeld hiervan is dat de werkprocessen 'Past decoratieve technieken toe' en 'Past restauratieve technieken toe' zijn samengevoegd in het werkproces 'Past specialistische schildertechnieken toe' met een beschrijving van de twee contexten.
|
- De werkprocessen ‘Coördineert werkzaamheden van medewerkers’ en 'Begeleidt leerlingen/nieuwe medewerkers’ zijn samengevoegd in het werkproces ‘Stuurt medewerkers aan’.
|
- De inhoud van de werkprocessen ‘Stelt calculaties en offertes op’, ‘Houdt de administratie bij’ en 'Koopt materialen en middelen in’ van kerntaak B1-K4 'Voert ondernemersgerichte taken uit', is opgenomen in de vernieuwde en geactualiseerde werkprocessen van kerntaak B1-K3 'Voert praktische projectleiding uit'.
|
- Werkproces ‘Maakt een ondernemingsplan voor het starten van een eigen bedrijf’ is gewijzigd in ‘Oriënteert zich op het starten van een eigen bedrijf’.
|
- Werkproces 'Promoot het bedrijf en haar diensten' is gewijzigd in 'Stelt portfolio op en onderhoudt netwerk'.
|
Dank aan de werkgroep
Het is mooi om te zien dat vooral ondernemers en bestuursleden van OnderhoudNL Restauratieschilders, Gerrit Jan van Triest en Jeroen Cloïn (en wat meer op de achtergrond Hans Wolters), steeds weer hun inbreng hebben geleverd. Naast natuurlijk degenen die vanuit het onderwijs en de SBB betrokken waren, maar voor hen is het toch wat meer onderdeel van hun ‘normale’ werk. Wij bedanken hen voor hun inbreng. Want hoewel het over een opleiding gaat met respect voor het verleden, is het nu weer een actuele opleiding met toekomst.
Meer over onderwijs in ons themadossier Opleiden en Ontwikkelen