Nieuws_1024x175

Restauratieschilders krijgen kijkje achter de schermen bij Kasteel Nyenrode

Restauratieschilders krijgen kijkje achter de schermen bij Kasteel Nyenrode

Op woensdag 12 juni bezochten de leden van Sector Restauratieschilders het Landgoed Nyenrode en in het bijzonder Kasteel Nyenrode, waar een grootschalige restauratie op de planning staat. Zowel de architect, de schilder als de stucadoor gaven een kijkje in de historie van dit bijzondere Kasteel en de restauratiewerkzaamheden door de jaren heen. De Kenniskring Restauratieschilders werd door de 40 deelnemers gewaardeerd met maar liefst een 9,0.

kenniskring restauratie foto
kenniskring restauratie foto

Updates vanuit de Sector Restauratieschilders

De deelnemers werden welkom geheten door Sectormanager Ferdinand Wieman die ze op de hoogte bracht van alle actuele ontwikkelingen. Zo organiseerde Sector Restauratieschilders tijdens Vakbeurs Monument diverse goed bezochte kennissessies, waarbij ook de restauratie aan Jachtslot Mookerheide voorbij kwam, de locatie van de vorige kennissessie. Kunnen leden eigen campagnemateriaal ontvangen voor ‘Wij onderhouden van Monumenten’ om in te zetten tijdens Monumentendag. De geactualiseerde Restauratieschilders Landkaart waarop inmiddels 30 ERM-gecertificeerde bedrijven staan. Frank Buijtendorp gaf nog een korte update vanuit NCE. Groep 5 is met de opleiding gestart in Utrecht, Groep 6 start dit najaar in Zutphen en Groep 7 & 8 starten in 2025. Vanuit de zaal bleek dat er veel behoefte is aan een nieuw op te starten cursus Introductie Erfgoed Schilderen.

ERM-cerficering en dan?

Gerard Scholten, werkzaam voor KIWA, NCE en ERM, nam de deelnemers mee in de wereld van ERM-certificering. Vanuit de zaal bleek dat ERM-certificering als zeer waardevol wordt ervaren, maar het papierwerk / administratie wordt door een aantal lastig gevonden. Erkende bedrijven hebben kennis van monumenten en de bescherming en instandhouding ervan en borgen de kwaliteit. Ze hebben een betrouwbare bedrijfsvoering en een vakkundig uitvoeringsproces. Gerard gaf het belang aan van het betrekken van de je medewerkers bij de certificering, maar geef er ook buiten het bedrijf aandacht aan. Daarna is het een kwestie van onderhouden, updaten en verbeteren. Beoordeel regelmatig je toeleveranciers en onderaannemers en maak gebruik van de restauratieladder.

Historie, Architectuur, Schilderwerk & Stucwerk bij Kasteel Nyenrode

Gerben Meussen van Bureau Delfgou nam de deelnemers mee in een stukje historie en architectuur van het Kasteel. De restauratie duurt al meer dan 30 jaar. Het Kasteel heeft veel te verduren gehad in de afgelopen eeuwen. Een grondige restauratie is nu nodig om het Kasteel voor de komende generaties te behouden. Te beginnen bij de vernieuwing van de fundering. Zijn verhaal werd geïllustreerd met prachtige oude foto’s, plattegronden en bouwtekening. Gelukkig staan ze er niet alleen voor en hebben ze hulp van PMDO die het schilderwerk uitvoert. Rick van de Pol vertelde alles over de uitdagingen waar ze tijdens deze restauratie voor staan. Zo is Nyenrode is een schoolgebouw en kan er dus alleen in de vakantieperiodes gewerkt worden. Een hele uitdaging waar een strakke planning voor nodig is. Dit alles wordt samen gedaan met een bedrijf dat is aangesloten bij Het Neerlandsch Stucgilde, welke ook zijn aangesloten bij het GA Platform Restauratie. Gerbert Tichem vertelde de deelnemers alles over de herstelwerkzaamheden aan diverse plafonds waarbij vochtschade en scheurvorming was ontstaan maar ook een plafond dat compleet naar beneden kwam. Tot slot vertelde Cees Uijlenbroek van Trimetal welke verfsystemen er gekozen zijn en waarom.

Na de presentaties werd de groep in tweeën gesplitst. Waarbij de groepen afwisselend een rondleiding binnen en buiten kregen onder begeleiding van Gerben, Gerbert, Rick en Guido Vlug (Nyenrode) Na de rondleidingen was er nog tijd om te netwerken tijdens de borrel.

> Bekijk hier alle foto's

Bekijk hier de presentatie
Ferdinand Wieman_800x450

Ferdinand Wieman
Glas, Industrieel, Restauratieschilders en Vastgoed

06 - 27 53 48 06
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt