Pay-off header OnderhoudNL

Innovatieve renovatieprojecten gezocht voor deelname aan programma Schoon en Emissieloos Bouwen van ministerie BZK

Innovatieve renovatieprojecten gezocht voor deelname aan programma Schoon en Emissieloos Bouwen van ministerie BZK

Samen met TNO zijn we op zoek naar koplopers binnen onze sector die willen deelnemen aan de Programmalijn Prefab. Dit programma is onderdeel van Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) van het ministerie van BZK en kijkt specifiek naar andere bouwwijzen en verbeterde materialen bij zowel nieuwbouw, als renovatie of transformatie van bestaande bouw. Dat er al veel mogelijk is bleek wel uit de succesvolle bijeenkomst van 6 juni over biobased verduurzamen van bestaande bouw.

Innovatieve renovatieprojecten gezocht voor deelna
Innovatieve renovatieprojecten gezocht voor deelna

Emissiereductie

De Programmalijn Prefab, als onderdeel van SEB, gaat zich richten op innovaties in de woningbouw die zorgen voor lagere emissies. De ambitie is om vanaf 2027 bij 15% van de nieuwbouwwoningen emissiereductie te realiseren. Daarom ligt de nadruk van de projecten binnen de Programmalijn Prefab op toepassing en opschaling van: 

  1. Prefab en/of geïndustrialiseerde bouwwijzen voor renovatie of transformatie van bestaande gebouwen om nieuwe woningen te realiseren
  2. Volledig nieuwe woningen (grondgebonden of gestapelde woningbouw, inclusief fundering) via een prefab en/of geïndustrialiseerde bouwwijze
  3. Nieuwe of verbeterde grondstoffen in het prefab en/of industriële bouwproces

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor dit programma, het management van deze programmalijn wordt uitgevoerd in samenwerking tussen TNO en TKI Bouw en Techniek. Bij deelname aan deze Programmalijn, maakt u kans op subsidie voor de ontwikkeling van uw nieuwe of bestaande renovatieproject. Bijkomend voordeel is dat u de kennis van TNO en andere partijen waarmee u in deze Programmalijn samenwerkt, direct kunt toepassen in uw huidige projecten.

Subsidiebudget

Voor de aangemelde projecten is in de eerste ronde een subsidiebudget beschikbaar van 6 miljoen euro. Er worden enkel voorstellen gehonoreerd waarbij de aangevraagde subsidie ligt tussen de 150.000 en 1.000.000 euro. U moet rekening houden met het volgende:  

  • De subsidieaanvraag betreft maximaal 70% van het totaal aan subsidiabele investeringen; 
  • Bedrijven krijgen maximaal 50% van de projectkosten (personeel, materiaal, afschrijvingskosten) vergoed;  
  • Kennisinstellingen krijgen maximaal 100% van de projectkosten vergoed 
  • Specifiek voor de personeelskosten is daarbij de mogelijkheid tot het gebruik van een integraal kostensysteem. In alle andere gevallen wordt teruggevallen op een forfaitair tarief van € 60/uur; 
  • Een bedrijf dient de andere (minimaal) 50% zelf te investeren in de vorm van bijvoorbeeld uren of bedrijfsmiddelen (in kind) of in de vorm van cash;  
  • Subsidiabele activiteiten passen uitsluitend binnen het onderzoekssamenwerkingsverband en worden niet door derden aangeboden met commerciële doeleinden.

Informatiebijeenkomst

Heeft u een interessant project dat bijdraagt aan de gestelde doelen voor emissiereductie en wilt u weten of deelname aan de Programmalijn Prefab voor u haalbaar is? Geef dan via onderstaand formulier uw interesse aan. Aanmelden voor deze programmalijn kan tot 1 juli. Op 17 juni organiseren we een informatiebijeenkomst online via Teams, waarin TNO uitleg geeft over de stand van zaken binnen Schoon en Emissieloos Bouwen en over de nieuwe Programmalijn Prefab. Er is tijdens de bijeenkomst voldoende tijd om inhoudelijke vragen te stellen.

contactpersonen-blok-Niels Akkermans-800x450

Niels Akkermans 
(tijdelijk programma-adviseur)
Klimaat en Energietransitie

06 - 42 46 31 86
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt