Nieuws_1024x175

Industrieel Event 2024: Samenwerking en Innovatie in de onderhoudssector

Industrieel Event 2024: Samenwerking en Innovatie in de onderhoudssector

Op woensdag 19 juni organiseerde OnderhoudNL Industrieel in samenwerking met Rijkswaterstaat (RWS) het Industrieel Event bij Chi Chi The Golf Venue in Utrecht. Dit event, voor alle leden en partners van Sector Industrieel, was een dag met interessante sprekers, tijd om te netwerken en een leuke sportieve activiteit. De 45 deelnemers waardeerden het event met een 8,6.

Industrieel Event 2024: Samenwerking en Innovatie
Industrieel Event 2024: Samenwerking en Innovatie

Huidige ontwikkelingen RWS

Stijn Staffhorst, voorzitter van de Sector Industrieel en sectormanager Ferdinand Wieman, heetten de aanwezigen welkom. Op 21 september 2023 werden afspraken gemaakt met RWS voor een intensievere samenwerking. Een van de afspraken: jaarlijks een gezamenlijke bijeenkomst. Ingrid Klokke stelde zichzelf voor als nieuwe directeur Inkoop- en Contractmanagement bij RWS.

Update Werkgroep Continuïteit

Daarna gaf Huub de Lange (Strategische Adviseur Marktrelaties en Onderhoud bij RWS) een doorkijkje in de conserveringsopgave tot 2030 voor bruggen en sluizen. Vanuit de zaal werd dringend aandacht gevraagd voor de keringen, door de klimaatverandering zeer urgent. Edgar van der Ende gaf aan dat de conclusie van de werkgroep eigenlijk kort en krachtig is: “Just do it”.

Update Werkgroep Duurzaamheid

De werkgroep Duurzaamheid is opgedeeld in drie subwerkgroepen met iemand van RWS en een lidbedrijf van Sector Industrieel. De subwerkgroep Laadinfra / bouwplaats heeft tot doel een pilot op te starten, de subwerkgroep Samenwerken in de keten gaat ‘Conservering as a service’ onderzoeken als toekomstig duurzaam verdienmodel. Doelstelling van de subwerkgroep Innovatieve technieken is het implementeren van het delen van ervaringen met testvlakken en pilots met OnderhoudNL-leden.

Het ochtendgedeelte werd door de aanwezigen beoordeeld met een 8,7.

Middagsessie voor alle Industrieel leden & partners

Na de pauze gaf sectormanager Ferdinand Wieman updates van een aantal actuele ontwikkelingen waaronder de nieuwe handleiding en toolbox Chroom 6, de PGS15 handleiding nieuwe stijl die in het najaar 2024 verschijnt, de arbeidsmarktcampagne Industrieel Schilder en twee nieuwe Industrieel Partners.

Onderzoek: Bestrijding corrosie bespaart miljarden

Mats Meeusen en Guy van Assche van de Vrije Universiteit Brussel vertelden alles over hun onderzoek naar de voorspelbaarheid van corrosie. In onze moderne samenleving is corrosie een enorm probleem, zoals het roesten van stalen bruggen, auto’s, schepen en vliegtuigen. De kosten van corrosie zijn gigantisch. Studies tonen aan dat met een betere kennis, opvolging, selectie en bestrijding van corrosie de kosten gehalveerd kunnen worden. Dat levert een besparing van miljarden euro’s op. Bovendien kan het helpen om beter in te spelen op gevaarlijke situaties om deze in de toekomst te voorkomen.

Levensduurverlenging en de rol van AI

Bart Brink senior programma manager TKI Bouw en Techniek nam de deelnemers mee in de wereld van AI. Hij leidt het innovatieprogramma levensduurverlenging gebouwde omgeving met als doel het versterken, verbeteren en verduurzamen van bestaande gebouwde objecten. Mogelijke toepassingen van AI zijn o.a. geautomatiseerde analyse en objectherkenning van bestaande objecten, analyseren en continue verbeteren van simulaties en modellen, analyseren bestaande objecten via operationele digital twins. Het merendeel van de deelnemers ziet wel in dat AI de toekomst heeft.

Resultaten Werkgroep Zouttesten Eenmalig Straalgrit 

De onderzoeksresultaten van de werkgroep werden gepresenteerd door Léon van den Ende, betrokken bij de werkgroep die zich gebogen heeft over de betrouwbaarheid van deze zouttest en tevens Export Manager bij EP Power Grit. Hij legde uit dat gestraalde staaloppervlakten in de praktijk soms afgekeurd worden omdat uit de Bresle-test blijkt dat het maximaal toegestane hoeveelheid zoutgehalte te hoog is. Bij overschrijding van het gemeten zoutgehalte met de Bresle-test moet daarom aanvullend een ion specifieke test op tenminste chloriden en sulfaten (zoals bijvoorbeeld met de CSN-test) worden uitgevoerd om de zouten specifiek te bepalen. Het is mooi dat OnderhoudNL en ION ervoor gezorgd hebben dat er nu een officieel onderzoek beschikbaar is waarnaar applicateurs kunnen verwijzen in geval van discussie. Download hier de rapportage.

Ontspanning en netwerken

Na de presentaties was het tijd voor wat ontspanning. Voor alle niveaus was er een golfactiviteit en aansluitend een informeel netwerkdiner waarna de deelnemers na de files weer huiswaarts keerden.

> Bekijk hier alle foto’s

Download hier de presentatie
Ferdinand Wieman_800x450

Ferdinand Wieman
Glas, Industrieel, Restauratieschilders en Vastgoed

06 - 27 53 48 06
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt