OnderhoudNL voor behoud vrijstelling BPM op bestelbussen
OnderhoudNL voor behoud vrijstelling BPM op bestelbussen
Het afbouwen van de vrijstelling van de BPM-heffing op bestelbussen is een onredelijke lastenverzwaring voor ondernemers en doet niets voor de vergroening van het bedrijfswagenpark, in tegendeel zelfs. Met die boodschap heeft voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland op 28 juni 2022 in de Tweede Kamer een petitie overhandigd aan de vaste commissie voor infrastructuur en waterstaat. Dat deed hij mede namens OnderhoudNL. Wij pleitten al eerder voor het behoud van de BPM-vrijstelling op bestelbussen.
Vrijstelling geleidelijk afbouwen
Het kabinet wil de vrijstelling van bpm-afdracht voor bestelwagens met een fossiele verbrandingsmotor tussen 2024 en 2026 geleidelijk afschaffen. Momenteel wordt deze ‘luxe belasting’ niet op bestelwagens geïnd, omdat ondernemers deze immers nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. Het kabinet verwacht met de maatregel tussen 2024 en 2030 in totaal 2,2 miljard euro ‘op te halen’ en de elektrificatie van het bestelwagenpark te versnellen.
Onredelijk hoge lastenverzwaring
We zien in de plannen niet alleen een onredelijk hoge lastenverzwaring voor ondernemers, maar waarschuwen het kabinet ook voor de negatieve, contraproductieve effecten op de verduurzaming van het bestelwagenpark. MKB-Nederland en VNO-NCW willen met het kabinet in gesprek over een betere aanpak om de klimaatdoelstelling te behalen. Wij steunen deze oproep van harte.
Ondernemer enorm op kosten gejaagd
In de dagelijkse praktijk betekent het wegvallen van de bpm-vrijstelling voor ondernemers dat de netto adviesprijs van een bestelwagen op fossiele brandstof met zo’n 38 procent stijgt, wat neerkomt op een gemiddeld ruim 11.000 euro hogere aanschafprijs. Circa twee derde van alle bestelwagens is in gebruik bij bedrijven met maximaal vijf bestelwagens.
Vaak geen alternatief
Een elektrische bestelwagen is op dit moment in aanschaf een stuk duurder. In het dagelijkse gebruik is de elektrische bestelwaren voor groepen ondernemers als glaszetbedrijven vaak nog geen volwaardig alternatief. Vooral voor ondernemers die hun bestelwagen vaak zwaar beladen en/of grotere afstanden moeten afleggen, is de nog vaak kleinere actieradius en het ontbreken van een robuust ‘snellaadnetwerk’ de beperkende factor.
Bekijk onze informatie over duurzame mobiliteit en materieel