Pay-off header OnderhoudNL

Eerste bedrijven positief over deelname aan PSA-onderzoek

Eerste bedrijven positief over deelname aan PSA-onderzoek

Zijn uw vakmensen in staat om het werk gezond, veilig en met plezier vol te blijven houden tot hun pensioenleeftijd? Via MDIEU-subsidie kunnen we, in samenwerking met LBV en SUSAG, 30 bedrijven kosteloos een PSA-onderzoek aanbieden. Bij PSA (psychosociale arbeidsbelasting) gaat het om bijvoorbeeld de stress die uw medewerkers ervaren bij een hoge werkdruk en ongewenst gedrag. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers zijn wettelijk verplicht om een dergelijk onderzoek uit te laten voeren. Huib Arts van Arboplaats legt uit wat het onderzoek inhoudt en Bas Meerdink, commercieel directeur van Breed Onderhoud, vertelt over zijn positieve ervaringen met het onderzoek.

Eerste bedrijven positief over deelname aan PSA-on
Eerste bedrijven positief over deelname aan PSA-on

Na de presentatie van de onderzoeksresultaten werd er door Breed Onderhoud een team-uitje op het strand georganiseerd

Waarom deelnemen aan het PSA-onderzoek?

De eerste bedrijven zijn inmiddels gestart met het onderzoek naar duurzame inzetbaarheid en psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in hun organisatie. Dit onderzoek biedt bedrijven  waardevolle inzichten in of er bij medewerkers een verhoogde kans op toekomstig ziekteverzuim is, of er verloop van medewerkers dreigt en wat medewerkers essentieel vinden om met plezier naar hun werk te gaan. Daarnaast helpt het om gerichter te kunnen werken aan een gezonde en veilige werkomgeving. OnderhoudNL-lid Breed Onderhoud heeft goede ervaringen met het PSA-onderzoek. Bas Meerdink, commercieel directeur van Breed Onderhoud, legt uit: “Je denkt dat je het als bedrijf/werkgever goed doet, maar dit onderzoek biedt echt nieuwe inzichten. Vaak zijn verbeteringen relatief eenvoudig door te voeren en zorgen ze voor een sterkere binding met je medewerkers.”

Welke voordelen heeft deelname aan het onderzoek?

Door deel te nemen aan het onderzoek krijgen bedrijven inzicht in wat medewerkers vinden dat er binnen het bedrijf heel goed geregeld is en welke zaken beter zouden kunnen / moeten. Daarnaast worden er concrete verbeterpunten aangereikt. Mooie bijkomstigheid van kosteloze deelname aan het onderzoek is dat bedrijven met meer dan 25 medewerkers ook direct voldoen aan de wettelijke verplichting rondom PSA in de RI&E.

Hoe werkt het onderzoek?

Het PSA-onderzoek wordt uitgevoerd door Arboplaats, een ervaren partner op het gebied van arbeidsomstandigheden en duurzame inzetbaarheid. Huib Arts van Arboplaats zet de stappen op een rij:

  1. Uitnodiging van medewerkers: Bedrijven ontvangen een digitale vragenlijst die  Arboplaats verspreidt onder alle medewerkers. Zowel uitvoerende als UTA-medewerkers kunnen deelnemen. Met de bedrijven wordt afgesproken wanneer het onderzoek plaatsvindt en hoeveel medewerkers geïnterviewd worden. Dat zijn er meestal 4-8, afhankelijk van de grootte van het bedrijf.
  2. Vragenlijst invullen: Het kost de medewerkers ongeveer drie kwartier om de vragen online te beantwoorden. Bij een minimale respons van 50% van het personeelsbestand, voldoet het onderzoek ook aan de wettelijke eisen voor een PSA onderzoek dat elk bedrijf met meer dan 25 medewerkers één keer in de 2 tot 4 jaar verplicht moet laten uitvoeren.
  3. Analyse en presentatie: Arboplaats analyseert de resultaten en presenteert deze aan het management. Na het onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk in welke mate ongewenst gedrag voorkomt, hoe de medewerkers de werkdruk ervaren, hoe het in de teams gaat, hoe het leiderschap binnen het bedrijf wordt ervaren en of het mogelijk is om gezond en veilig door te werken tot aan het pensioen. Zo kunnen bedrijven niet alleen zien wat er heel goed gaat, maar ook welke zaken volgens de eigen medewerkers meer aandacht vragen.
  4. Bespreking en advies: De resultaten worden besproken, inclusief concrete aanbevelingen voor verbeteringen binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan hoe het verloop van medewerkers en het ziekteverzuim (op termijn) beperkt kan worden.
  5. Sectorbreed inzicht: De verzamelde gegevens worden ook (anoniem) gebruikt om een branchebrede analyse te maken. Die analyse geeft inzicht in hoe de branche ervoor staat en kan vervolgens handvatten bieden om op sectorniveau mee aan de slag te gaan. De deelnemende bedrijven helpen daarmee dus ook de sector vooruit.

Volgens Huib verloopt de deelname bij de meeste bedrijven voorspoedig: “Tot nu toe waren de reacties van de deelnemende bedrijven uitermate positief over het onderzoek. Er zijn vaak concrete zaken waarmee ze aan de slag kunnen.” Hij benadrukt dat bedrijven die serieus met de resultaten aan de slag gaan, het meeste uit het onderzoek halen: “Medewerkers vragen om hun mening en er vervolgens niets mee doen, werkt averechts. Maar bedrijven die echt luisteren en actie ondernemen, plukken hier de vruchten van.”

Positieve ervaringen uit de praktijk

Voor sommige bedrijven is deelname aan het PSA-onderzoek een stap in het onbekende. Toch blijkt dat het onderzoek ook bijdraagt aan een sterkere band tussen werkgever en medewerkers. Bas Meerdink: “In eerste instantie waren onze medewerkers sceptisch, maar na een goede uitleg zagen ze in dat het in hun eigen belang is. Het gaf ons inzicht in hun zorgen en wensen, en we konden direct actie ondernemen.” Een belangrijk punt dat uit hun onderzoek naar voren kwam, was de onzekerheid onder medewerkers over hoe ze werkend hun pensioen zouden halen. Dit heeft Breed Onderhoud ertoe aangezet om werkprocessen aan te passen en minder fysiek belastende taken te introduceren. “We hebben hiermee niet alleen de werkdruk verlaagd, maar ook de betrokkenheid en tevredenheid van onze medewerkers vergroot”, zo legt Bas uit.

Nog enkele plaatsen beschikbaar

Wilt u weten hoe uw medewerkers hun werk ervaren, horen wat er binnen het bedrijf goed gaat en misschien beter zou kunnen/moeten en wat u als werkgever kunt doen om hun duurzame inzetbaarheid te verbeteren? Dan is dit hét moment in te schrijven voor het PSA-onderzoek dat we door MDIEU-subsidie kosteloos kunnen aanbieden aan 30 bedrijven in de sector. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor bedrijven met minimaal 25 medewerkers. Mis deze kans niet en meld uw bedrijf aan om waardevolle inzichten te krijgen in uw bedrijf én de sector.

MDIEU

MDIEU staat voor de tijdelijke ‘Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden’. Met deze regeling, die loopt van 2021 t/m 2025, ondersteunt het kabinet sectoren die investeren in duurzame inzetbaarheid. In onze branche is uitvoeringsorganisatie SUSAG de subsidieaanvrager, met o.a. OnderhoudNL, LBV, CNV en FNV als partners. 

Dit project is met MDIEU-subsidie (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontwikkeld door SUSAG in opdracht van OnderhoudNL en LBV.

Meer informatie en aanmelden
contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar
Arbo & Milieu

06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt