Inzicht in structurele kostenontwikkelingen: sectorspecifieke indexreeksen in 2025 inbegrepen bij OnderhoudNL-lidmaatschap
Inzicht in kostenontwikkelingen: sectorspecifieke indexreeksen in 2025 inbegrepen bij OnderhoudNL-lidmaatschap
Het is belangrijk dat u en uw opdrachtgevers terug kunnen vallen op betrouwbare, transparante en representatieve indexreeksen. Daarom heeft BDB Bouw(kosten)data, op verzoek van OnderhoudNL, een sectorspecifieke indexreeks ontwikkeld. Ter kennismaking hebben alle OnderhoudNL-leden de indexcijfers eenmalig ontvangen van BDB. Wilt u -exclusief voor leden- tot 31 december 2025 kosteloos gebruik blijven maken van deze nieuwe indexreeks (ter waarde van € 2.500 ex btw per jaar)? Stuur dan een e-mail naar info@bdb.nl.
Ted Peek, commercieel directeur BDB Bouw(kosten)data
Nieuwe index gewenst
De laatste jaren hebben we te maken met flinke prijsschommelingen van lonen en materialen. Dit heeft een grote impact op uw lopende contracten en offertes. OnderhoudNL signaleerde dat er wel indexen zijn voor het uitvoeren van onderhoud, maar dat deze niet langer voldoende representatief zijn voor de werkzaamheden die onze sector uitvoert. Vooral nu er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor verduurzaming en woningrenovatie in combinatie met verbetering of onderhoud (zogeheten PO+ projecten). Ook de extreme prijsstijgingen van energie en materiaal zorgden ervoor dat de bestaande indexen niet meer representatief waren voor onze sector.
Input vanuit de markt
De nieuwe sectorspecifieke indexen 'Verduurzaming en Verbetering Woningbouw' zijn ontwikkeld met input vanuit de markt. Een klankbordgroep van OnderhoudNL-leden leverde inschrijfbegrotingen en eenheidsprijzenlijsten aan. Ook vanuit woningcorporaties en adviesbureaus kwamen gegevens. Het mooie is dat de reeks niet alleen indexcijfers voor verduurzaming van woningen bevat: u kunt de index ook gebruiken bij het maken van offertes voor bijvoorbeeld schilderwerk, beglazing en conserveren van metalen oppervlakten.
Kostenontwikkeling
De prijsindexen zijn samengesteld per ingrepencluster. Geen onderhouds- of verduurzamingsproject is immers hetzelfde: objecttypes en bouwjaren verschillen, waardoor de maatregelen uiteenlopen. De indexen bieden u inzicht in de structurele kostenontwikkeling: zowel op het niveau van een unieke reeks ingrepenclusters, als op het niveau van de onder elke cluster vallende maatregelen. Neem bijvoorbeeld de ingreepcluster ‘Beglazing’. Daar vallen drie maatregelen onder, te weten:
- Het vervangen van bestaande beglazing door HR++ glas
- Het vervangen van bestaande beglazing door vacuumbeglazing
- Het vervangen van bestaande beglazing door circulaire beglazing
Of de ingreepcluster ‘Kozijn en beglazing (houten kozijnen)’ met daaronder de maatregelen:
- Het vervangen van een bestaand kozijn met enkel glas door een houten kozijn met enkel glas
- Het vervangen van een bestaand kozijn met enkel glas door een houten kozijn met HR++ glas
- Het vervangen van een bestaand kozijn met HR++ glas door een houten kozijn met triple glas
Prognosecijfers
Daarnaast zijn er ook prognosecijfers beschikbaar die standaard 12 maanden vooruit kijken. Heel zinvol voor het uitbrengen van uw offertes.
Actueel
Elke maand actualiseert BDB de indexreeks zodat u altijd over de meest recente indexcijfers beschikt. Blijkt dat u in de praktijk bepaalde maatregelen uitvoert die (nog) niet terug te vinden zijn in de index? Laat dit dan weten aan Edwin Meeuwsen van OnderhoudNL. Samen met BDB wordt dan bekeken of en welke nieuwe ingrepenclusters en maatregelen aan de indexreeks kunnen worden toegevoegd.
Interesse?
Wilt u als OnderhoudNL-lid kosteloos gebruikmaken van de BDB sectorspecifieke indexen Verduurzaming en Verbetering Woningbouw? Stuur dan een mail info@bdb.nl.
Naar de BDB-indexreeks Verduurzaming en Verbetering Woningbouw