Pay-off header OnderhoudNL

Gebruik onze ZZP-Modelovereenkomst om duidelijkheid te krijgen over uw arbeidsrelatie

Gebruik onze ZZP-Modelovereenkomst om duidelijkheid te krijgen over uw arbeidsrelatie

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is gericht op het aanpakken van schijnzelfstandigheid en het verduidelijken van arbeidsrelaties. In 2016 werd de handhaving opgeschort om opdrachtgevers en opdrachtnemers de tijd te geven hun arbeidsrelaties correct vorm te geven. Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid en kunnen zij u als opdrachtgever of -nemer naheffingen opleggen​​ (met maximaal vijf jaar terugwerkende kracht tot 1 januari 2025).

schilders-binnen_1024x606
schilders-binnen_1024x606

Regelgeving

De overheid wil schijnzelfstandigheid tegengaan en werkt aan regelgeving waarmee duidelijk moet worden of iemand als medewerker in dienst is (met een arbeidsovereenkomst) of ingehuurd is als zelfstandige (met een overeenkomst). Op dit moment is er een wetsvoorstel VBAR (Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) in voorbereiding die waarschijnlijk in 2026 wordt ingevoerd. OnderhoudNL heeft al commentaar gegeven op dit wetsvoorstel en de leden erover geraadpleegd.

Als ondernemer gedragen

In de kern is een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) een ondernemer die bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Daarnaast moet een zzp'er zich als ondernemer gedragen: dus eigen bedrijfsmiddelen gebruiken, zelf bedrijfsrisico’s dragen, meerdere opdrachtgevers hebben en investeren in bedrijfsmiddelen. Voor veel zzp’ers is dit geen enkel probleem. 

Schijnzelfstandigheid

Bij wie het lastiger wordt, zijn de zzp’ers die moeilijk te onderscheiden zijn van gewone medewerkers die in dienst zijn bij een werkgever. Ook in onze sector komen situaties voor waarin zzp'ers al geruime tijd één opdrachtgever hebben, meerijden in de bus van de opdrachtgever en zelf weinig doen aan acquisitie. Dan komt de kwalificatie van 'schijnzelfstandigheid' al snel om de hoek kijken.

Risico’s voor zzp’er

Schijnzelfstandigheid brengt risico’s met zich mee voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp’er) moet u voor uw eigen afdracht van belasting en premies zorgen. Wanneer dit niet of niet volledig gebeurt, loopt u het risico dat u wordt aangeslagen voor achterstallige loonbelasting en sociale premies, onterecht geclaimde aftrekposten, met boetes en naheffingen tot gevolg.

Risico’s voor opdrachtgevers

De Belastingdienst komt niet alleen bij de zzp'er langs maar ook bij de opdrachtgever. Huurt u zzp’ers in die zich niet als ondernemer gedragen (zie eerdergenoemde voorwaarden), dan kunt u gezien worden als ‘werkgever’ van de schijnzelfstandige en zult u dus ook worden aangeslagen voor achterstallige loonbelasting en sociale premies.

Wat kunt u doen?

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, kunt u een aantal stappen nemen:

Als opdrachtgever:

  • Gebruik overeenkomsten: Zorg dat er duidelijke en goed opgestelde overeenkomsten zijn tussen uw bedrijf en de zzp'ers. Deze overeenkomsten moeten duidelijk maken dat het om een opdracht op projectbasis gaat en niet om een dienstverband.
  • Moedig zzp'ers aan om zich als ondernemer te gedragen: dus meerdere opdrachtgevers hebben, hun eigen bedrijfsrisico dragen en actief bezig zijn met acquisitie.

Als zzp’er:

  • Vermijd te veel afhankelijkheid van één opdrachtgever: als u langdurig en bijna exclusief voor één opdrachtgever werkt, loopt u een groter risico om als schijnzelfstandige te worden gezien. Probeer te zorgen dat u voldoende andere opdrachtgevers heeft.
  • Werk niet te veel op dezelfde manier als een medewerker in dienst van uw opdrachtgever: gebruik uw eigen materialen en gereedschappen, bepaal uw eigen werktijden en voer geen reguliere medewerkerstaken uit zoals bijvoorbeeld aanwezigheidsregistraties.

Gebruik onze door de Belastingdienst goedgekeurde zzp-modelovereenkomst, die u als opdrachtgever en opdrachtnemer vrijwaart van loonheffingen. Het afsluiten van een zzp-overeenkomst is niet verplicht, maar schept vooraf wel duidelijkheid over de opdrachtrelatie en voorkomt schijnzelfstandigheid dan wel een dienstbetrekking. 

Meer over de modelovereenkomst zzp
Marianne Kortenbout_800x450

Marianne Kortenbout
Ledenadvies en Arbeidsverhoudingen
088 - 0188 127 | 06 - 53 16 49 00
Stuur mij een e-mail

contactpersonen-blok-Ledenadvies_800x450

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt