Controleer of uw buitenlandse medewerkers voldaan hebben aan de meldplicht
Controleer of uw buitenlandse medewerkers voldaan hebben aan de meldplicht
Huurt u als Nederlandse opdrachtgever een buitenlands bedrijf of een buitenlandse zelfstandige in voor tijdelijke werkzaamheden in Nederland? En komt dit bedrijf of deze zelfstandige uit de EU, EER of Zwitserland? Dan bent u verplicht te controleren of zij hun komst vooraf hebben gemeld bij de Nederlandse overheid.
Wat houdt de meldplicht in?
Buitenlandse medewerkers en buitenlandse zelfstandigen die tijdelijk naar Nederland gedetacheerd worden, hebben volgens de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) recht op de belangrijkste Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Doordat deze buitenlandse medewerkers gemeld moeten worden in een online meldloket, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie controleren of zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken.
Controleren
Als Nederlandse opdrachtgever bent u verplicht de melding te controleren. Is de buitenlandse medewerker niet (juist) gemeld? Dan lopen zowel u als het buitenlandse bedrijf of de buitenlandse zelfstandige het risico op een boete. Zorg dat de melding in orde is voordat de gedetacheerde medewerker start met de opdracht. Let op! Zijn er in de tussentijd veranderingen? Ook deze moeten gemeld en gecontroleerd worden.
Belangrijk: niet alle zelfstandigen hoeven gemeld te worden, maar voor zelfstandigen die werkzaam zijn in de Bouwnijverheid, waar schilders- en onderhoudsbedrijven onder vallen (SBI-code beginnend met: 41, 42, of 43), geldt de meldplicht wél.
Recht op welke arbeidsvoorwaarden?
De WagwEU stelt dat gedetacheerde medewerkers vanaf de eerste dag recht hebben op de belangrijkste Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Deze worden ook wel de ‘harde kern’ van arbeidsvoorwaarden genoemd. > Download hier de harde kern van cao SAVG.
Uit een ander land, wat nu?
Als een bedrijf of zelfstandige buiten de EU, EER of Zwitserland gevestigd is, kunt u hen pas inhuren wanneer een werkvergunning is afgegeven door de immigratie en naturalisatiedienst (IND).
Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van SZW