Pay-off header OnderhoudNL

Eerste exoskelet schilders vooral ondersteunend bij repeterend werk boven het hoofd

Eerste exoskelet schilders vooral ondersteunend bij repeterend werk boven het hoofd

Sinds 2021 zijn OnderhoudNL, LBV en SUSAG betrokken geweest bij een praktijktest over de inzet en de ontwikkeling van een exoskelet door Festool dat onder andere geschikt zou zijn voor schilders. Tien onderhoudsbedrijven hebben het ontwikkelde exoskelet inmiddels in de praktijk kunnen testen. De conclusie? Het is mooi dat deze vorm van actieve ondersteuning ontwikkeld en getest is, maar ondanks de potentie die het exoskelet heeft, is de huidige uitvoering nog niet op alle fronten perfect voor onze sector.

Eerste exoskelet voor schilders: testgroep hoopt o
Eerste exoskelet voor schilders: testgroep hoopt o

Fysieke klachten aan schouders, armen en rug

Koen van Domselaar, Manager Arbo & Milieu bij OnderhoudNL over het onderzoek: “Om onze medewerkers langer, gezonder en zonder fysieke klachten te kunnen laten doorwerken, is het belangrijk dat de fysieke belasting van de schouders, armen en rug in onze branche verminderd wordt. Om daar aan bij te dragen is de inzet van het ExoActive exoskelet in samenwerking met SUSAG, LBV en Festool onderzocht. Aan het onderzoek is  een beperkte financiële bijdrage geleverd vanuit MDIEU. OnderhoudNL vindt het belangrijk om hiermee bij te kunnen dragen aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers in de branche.”

ExoActive voor bovenhandse werkzaamheden

Na een uitgebreid traject in samenwerking met Festool en onderzoeker dr. Andreas Argubi-Wollesen van ExoIQ, is de ExoActive ontwikkeld en uiteindelijk in de markt gezet: het eerste actieve exoskelet in de vakwereld voor bovenhandse werkzaamheden. De ExoActive zorgt voor een extra en instelbare kracht in de armen en het ontlast de nek. Vooral voor schilders die veel werken met rollers op muren en plafonds, zou een exoskelet uitkomst kunnen bieden.

‘Adoptatie vergt vaak wat langere aanlooptijd’

“Gedurende deze internationale test hebben meer dan 300 gebruikers vanuit verschillende bouwsectoren de ExoActive van Festool uitvoerig getest”, zo legt Arjan Graafland van Festool uit. “De bevindingen worden, waar haalbaar, doorgevoerd in de ontwikkeling van onze producten. Dat is voor ons als fabrikant, die graag een bijdrage levert aan gezond en veiliger werken in de bouw, heel belangrijk.”

nieuws - exoskelet - 1024x606.jpg

“De ExoActive is een specifieke oplossing voor een specifiek probleem. Bewustzijn en vervolgens adoptatie van dit soort producten en innovatieve oplossingen verlangt vaak een wat langere aanlooptijd dan reeds bestaande producten. Wanneer iemand lichamelijk zwaar werk verricht, zoals bijvoorbeeld schilders en stukadoors, dan kunnen dit soort oplossingen bijdragen om op een veilige en gezonde wijze het werk te kunnen blijven doen en slijtage van het lichaam te voorkomen. Met de ExoActive van Festool gaat efficiënt werken hand in hand met het ontlasten van lichamelijke belasting”, aldus Arjan Graafland.

Resultaten onderzoek

De schilders die bij de deelnemende bedrijven aan het werk gingen met de ExoActive, zien de voordelen ervan. Een greep uit de positieve punten die gerapporteerd worden in het vragenlijstonderzoek van Festool:

  • Het armbereik is een stuk groter.
  • Werkzaamheden boven het hoofd zijn makkelijker vol te houden zonder pijn en verzuring.
  • De krachten worden goed verdeeld over de rug en heupen.
  • Fijn apparaat voor langdurig en repeterend werk zoals schuren en sauzen.

Ook werd er een aantal zaken als niet prettig ervaren tijdens het werken met het exoskelet, zoals bijvoorbeeld:

  • Het exoskelet voelt zwaar aan op de rug en geeft een bepaalde tegendruk
  • Werken voor de borst lastiger omdat de ondersteuning van de armen niet onafhankelijk van elkaar in te stellen is.
  • Het aan- en uittrekken blijkt lastig.
  • Er is verminderde bewegingsvrijheid, vooral op steigers.
  • Het geluid van de compressor van het apparaat.

Doorontwikkeling exoskelet nodig

OnderhoudNL wil de positie van de aangesloten lidbedrijven versterken. Dat doen we onder andere door het aanjagen van innovaties. Innoveren zorgt voor nieuwe marktmogelijkheden, motivatie onder de medewerkers, een sterke positie als werkgever en maakt bedrijven weerbaarder. “OnderhoudNL en SUSAG zien dat het exoskelet potentie heeft”, zo zegt Koen van Domselaar. “Er zijn in de praktijk toch ook nadelen waardoor het enthousiasme om een exoskelet aan te schaffen nu nog beperkt is. Wij hopen op een verdere doorontwikkeling waarbij de praktische toepasbaarheid van exoskeletten voor onze sector vergroot wordt.”

Lees hier meer over het exoskelet in de onderhoudssector
contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar
Arbo & Milieu

06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt