Meer onderzoek naar oplossingen voor fysieke werkbelasting
Meer onderzoek naar oplossingen voor fysieke werkbelasting
Het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers is van groot belang. Hoe halen ze zo gezond mogelijk hun pensioen? We hebben te maken met vergrijzing en veel functies in onze branche hebben een zware fysieke belasting. Nieuwe oplossingen voor die fysieke belasting zijn te vinden in technologie, zoals sensoren, slimme software en robotica. In samenwerking met de TU Delft en Muzus wordt nu gekeken wat er nog meer mogelijk is op dit gebied.
Wat houdt het onderzoek in?
Onderzoekers van de TU Delft en Muzus voeren op dit moment gesprekken met (werknemers van) lidbedrijven van OnderhoudNL. Leden die meedoen aan dit onderzoek zijn: Heko, Jeurissen Schilderwerken bv, Lenferink, Derks Schilders, Hoedemakers, Elk en Willems. Bij het onderzoek worden niet alleen werknemers bevraagd, maar er wordt ook gekeken hoe werkzaamheden worden uitgevoerd. Helma van den Berg, projectmanager bij Muzus, ‘Wat hebben schilders nodig in hun dagelijks werk? Hoe kijken zij naar het inzetten van robotica? En hoe halen we met slimme technologie het beste uit de schilders?’.
Prototypes ontwikkelen
Het doel is uiteindelijk om na de gesprekken met alle deelnemende bedrijven met een aantal oplossingen te komen voor de fysiek zware werkzaamheden. De planning is dat een groep studenten van TU Delft hier in september 2023 mee aan de slag gaat. Zij ontwikkelen prototypes, die vervolgens geëvalueerd en getest worden met de deelnemende bedrijven.
*Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt met MDIEU subsidie (Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden).
Lees meer over duurzame inzetbaarheid