Nieuws_1024x175

Bezoekers vakbeurs Monument krijgen exclusief inkijkje in prijswinnend project

Bezoekers vakbeurs Monument krijgen exclusief inkijkje in prijswinnend project

Op woensdag 15 mei organiseerde OnderhoudNL vijf interessante kennissessies tijdens vakbeurs Monument. Deze vijf kennissessies gingen over diverse actuele onderwerpen zoals verduurzamingsrichtlijnen beglazing monumenten en omgaan met gevaarlijke stoffen. Met zo’n 40 enthousiaste deelnemers waren het zeer geslaagde kennissessies. De bezoekers gingen met een hoop nieuwe kennis en geïnspireerd naar huis.

IMG_9079
IMG_9079

Schilderwerk bij Jachtslot Mookerheide is restaureren op Champions League-niveau

Richard van Mierlo en Rob Bremer van Schildersbedrijf De Jongh namen de bezoekers mee in het traject van de restauratie van Jachtslot Mookerheide. Van de eerste aanvraag, het onderzoek, de begrotingsofferte, de uitvoering en de capaciteiten planning. Tot en met de uiteindelijke oplevering van dit project. Doorspekt met foto's waaruit het vakmanschap bleek, kregen de deelnemers aan de kennissessie een prachtig beeld van dit project waar De Jongh de Schildersvakprijs 2023 mee won.

Kwalitatief schilderwerk aan monumenten blijft een uitdaging

Gerard Scholten, expert bij Stichting ERM en auditor bij Kiwa, vertelde de bezoekers waarom het voor zowel opdrachtgevers én opdrachtnemers essentieel is om monumenten op de juiste manier te onderhouden. Een restauratie- en/of erfgoedschilder moet kennis bezitten van bouwstijlen en respect hebben voor historische materialen om daarmee de oorspronkelijke uitstraling van het monumentale erfgoed te behouden. Dit vraagt om authentiek vakmanschap om kwalitatief onderhoud- en restauratieschilderwerk uit te voeren volgens de ERM-richtlijnen. Het aantal ERM-gecertificeerde schildersbedrijven is groeiende om de toenemende vraag aan te kunnen.

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Huib Arts, arbeidshygiënist en directeur van Arboplaats, vertelde de deelnemers in deze sessie alles over de gevaarlijke stoffen module. Elk onderhoudsbedrijf heeft te maken met gevaarlijke stoffen. In samenwerking met Arboplaats biedt OnderhoudNL de gevaarlijke stoffen module aan die veel werk uit handen neemt en waarmee u kunt voldoen aan de regelgeving. Deze gevaarlijke stoffen module is bovendien gekoppeld aan de branche-RI&E. De gevaarlijke stoffenmodule leest automatisch VIB's, wat een tijdsbesparing oplevert voor het onderhoudsbedrijf. Daarnaast checkt het alle vier stappen van SWZ en vult waar nodig deze aan. Leden kunnen deelnemen aan een project van SUSAG (OnderhoudNL in samenwerking met LBV) waarbij het gebruik van deze module 1 jaar kosteloos is. U kunt zich hier aanmelden.

Verduurzamingsrichtlijnen beglazing monumenten

Felix Kusters, adviseur verduurzaming bij Stichting ERM, ging in op de ERM uitvoeringsrichtlijnen met betrekking tot het isoleren van monumentale ramen voorzien van glas-in-lood (URL 4002) en vlakglas (URL 4015, die momenteel opgesteld wordt en binnenkort ter visie wordt aangeboden). Er werd aandacht besteed aan de balans tussen glasisolatie en het behoud van monumentale waarden. Welke mogelijkheden bieden de bestaande kozijnen om glasisolatie toe te passen en hoe komt u tot een verantwoorde keuze voor een bepaald glasisolatieconcept in een specifieke situatie.

Detectie degradatie houten bouwdelen

Houtrot opsporen is een tijdrovende, kostbare klus, die meestal voor rekening van het onderhoudsbedrijf is. De huidige methode - prikken in het hout - is bovendien ‘destructief’ en niet altijd precies. Een betere, snellere en meer betrouwbare inspectiemethode is dan ook zeer welkom. OnderhoudNL heeft hier samen met TNO  en een aantal lidbedrijven onderzoek naar gedaan en dat heeft waardevolle aanknopingspunten opgeleverd. Jan de Jong, projectleider Hout in de Bouw bij TNO, vertelde er alles over tijdens zijn presentatie. Drie technieken zijn nader onderzocht: radar, ultrasoon en CT Scan (Computer Tomografie). Het vervolgtraject: technieken valideren, partners zoeken voor prototypering en testen. Gevolgd door het naar de markt brengen door partijen.

Naast de kennissessies was er ook voldoende tijd om met elkaar te netwerken tijdens de netwerklunch en netwerkborrel. Tussendoor konden de deelnemers de vakbeurzen bezoeken.

Bekijk hier de foto’s van de kennissessies

Download hier de presentaties van alle sprekers
Mark Hulsen_800x450

Mark Hulsen
Schilders, Garantie, Opleidingen

06 - 50 51 74 11
Stuur mij een e-mail

Ferdinand Wieman_800x450

Ferdinand Wieman
Glas, Industrieel, Restauratieschilders en Vastgoed

06 - 27 53 48 06
Stuur mij een e-mail

contactpersonen-blok-Sjors Krikken_800x450

Sjors Krikken
Schilders, Garantie

06 - 23 07 84 63
E-mail | Maak een afspraak

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt